Tempo950x100

Tempo300x100

Українцям продають замість сиру сирний продукт

Українцям продають замість сиру сирний продукт

Про це ГолосUA повідомила керівник відділу тестування пестицидів НДЦ НСЕ «ТЕСТ» Ніна Кільдій.

За словами експерта, справжні тверді сири можуть містити рослинні жири, незважаючи на те, що це неприпустимо, відповідно до вимог законодавства.

«Є, на жаль, такі продукти, коли на етикетці пишуть одне, а в складі продукту міститься зовсім інше, таке нерідко буває», – зазначила Н. Кільдій.

За словами експерта, на етикетці, наприклад, пишуть, що це справжній твердий сир, в складі все «красиво» – міститься тільки молоко, і нічого зайвого немає.

«При цьому ми, проводячи експертизи, знаходимо у складі «справжнього сиру» рослинні жири. У своєму останньому дослідженні у одного з виробників сиру ми знайшли немолочний жир. Написано було «Сир російський», це був ваговий сир. Зазначу, що в «російському сирі», без варіантів, нічого зайвого бути у складі не має. Тим не менш, в ньому містився немолочний жир. Єдине, що можна сказати, що він був не дуже дорогим – 135 грн за кілограм, але і ця сума теж не шалено дешева. Якщо подивитися на справжні російські сири, які потрапляють в акцію, то вони теж продаються приблизно в цій же ціні », – зазначила Н. Кільдій.

Експерт підкреслила, що сирні продукти коштують дешевше, однак не можна сказати, що вони коштують набагато дешевше, ніж справжні тверді сири. Зараз вони не настільки шалено відрізняються за вартістю від справжніх твердих сирів, але все-таки різниця є.

«Якщо на етикетці написано «Сирний продукт», то це якраз продукт, в який доданий рослинний жир і, можливо, частково рослинний білок. Тому нас має насторожувати, якщо твердий сир коштує дешевше 100 грн за кілограм. Особливо це стосується тих сирів, які продаються на базарі чи в супермаркеті, коли продають ваговий сир. Напишуть «сир» і все, і сирний продукт продадуть вам як справжній сир», – попередила Н. Кільдій.

За словами експерта, розібратися покупцеві в якості сирів досить просто.

«У нас, з точки зору законодавства, молочної продукції є чіткий поділ між поняттями «молочна продукція» і «молоковмісна продукція». Молочна продукція – це традиційні продукти, які повинні бути зроблені з молока без будь-яких замінників основної сировини. Тобто, вони можуть мати наповнювачі, якісь функціональні добавки, але ніякої підміни молока не допускається. Якщо говорити про молоковмісні продукти, то там допускається заміна молочного жиру на рослинні жири та часткова заміна молочного білка на рослинні білки, тобто його можна замінювати соєю. Частіше зустрічається заміна по жирах, оскільки жир дорожче. Технічно це простіше для виробників. Найчастіше відбувається заміна саме соєю.

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayincyam-prodayut-zamist-syru-syrnyj-produkt
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати