Українець вирощує їстівні квіти і продає у ресторани

Українець вирощує їстівні квіти і продає у ресторани

Мікрозелень, або як її називають на професійному сленгу мікрогрін — це крихітні паростки різних рослин, які ледве встигли випустити перші листочки, пише Сьогодні.

Іван Воробйов, до речі, професійний шеф-кухар, вирощує не тільки вже звичні нам кінзу і рукколу, але також соняшник, гірчицю, редис — тобто все, від чого ми звикли брати лише насіння чи плоди. Вважається, що такі рослини не просто пікантні, але і куди корисніше традиційних.

“Рослини на початку стадії зростання найкорисніші, — пояснює Воробйов. — На цій стадії в них сконцентровано найбільше корисних речовин, вітамінів, мінералів. Американські вчені провели дослідження і прийшли до висновку, що мікрозелень в десять разів корисніше звичайної зелені”.

Сьогодні у одесита є повноцінна ферма по вирощуванню мікрогріна, а на перших порах він пророщував паростки вдома і пропонував їх колегам.

“Я починав вирощувати мікрозелень в домашніх умовах, в невеликих гроу-боксах. Це ящик, оббитий зсередини фольгою і утеплений, в ньому вентиляція, і все закривається. У мене там був автоматичний світло і полив, — розповідає Воробйов. — Гроу-бокси бувають різного розміру, мій був шириною два метри, висотою та глибиною в метр”.

Бокс стояв прямо на столі, де шеф-кухар виділив йому місце. Спочатку одесит їв зелень сам і пропонував її ресторанам, а з часом захоплення переросло в бізнес. Тепер мікрогрін купують навіть деякі супермаркети, а в шеф-кухаря на фермі з’явилися помічники.

Правда, фермер визнає, що поки в Україні мікрозелень мало популярна, як і ідеї здорового харчування в цілому. Однак позитивні тенденції є.

“Буквально чотири роки тому ресторани дуже мляво реагували на таку ідею, а тепер дуже жваво беруть. Вдалося донести, що петрушка і кріп вже не такі популярні й модні, як мікрозелень, — каже підприємець. — Її використовують як компонент страви, але в 95% випадків як прикрасу. Будь-яка прикраса має бути їстівною, не можна в блюдо ставити пластикові або металеві елементи декору. Люди їдять мікрозелень часто вона смачна і прикольна”.

Крім того, для прикрашання страв Іван вирощує їстівні квіти — віолу, пеларгонію, бегонію та інші. Їх ресторани закуповують чи не відрами, а сам шеф красиво називає “сонцем на тарілці”.

Ще один напрямок здорового харчування, яке одесит намагається популяризувати, — витграсс — сік з паростків пшениці.

“У тій же Австралії п’ять років тому на першому місці був апельсиновий фреш, люди випивали по 20 літрів на рік, але зараз на це місце вийшов як раз пшеничний сік — витграсс. Люди розуміють, що це хороший енергетик, природа і живі вітаміни”, — пояснює Воробйов.

А ось самі стебла в їжу, як правило, не вживають, вони занадто жорсткі і з гірчинкою, але їх також використовують для декору: “Ми вирощуємо зелені пшеничні килими висотою 10-15 сантиметрів, які сплетені корінням. Килимки у нас активно беруть зоомагазини і просто для домашніх тварин”.

Зараз одесит проводить консультації і онлайн-курси для тих, хто цікавиться вирощуванням мікрогріна.

“Зараз консультую двох осіб з Бішкека і Мінська, які знайшли мене в соцмережах”, — додає Іван Воробйов.

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinec-vyroshchuye-yistivni-kvity-i-prodaye-u-restorany
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати