Україні не вистачить овочів: або гниють у старих сховищах, або йдуть на експорт

Україні не вистачить овочів: або гниють у старих сховищах, або йдуть на експорт

Ціни можуть злетіти блискавично, і зовсім не через неврожай — він був на рідкість багатим. Виявилося, що аграріям просто ніде зберігати, загострився дефіцит овочесховищ, пише Мінпром.

«У аграріїв дилема: або продати зараз овочі за низькою вартістю, або притримати їх до морозів і дочекатися, коли ціни на них ще підростуть. Але тоді доведеться змиритися з псуванням значної частини продукту, оскільки все зберігається в старих овочесховищах. У результаті ринок може зіткнутися з дефіцитом і зростанням цін на овочі», — пояснила проблему керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман.

Господарства можуть втратити до половини врожаю, експерти навіть не намагаються зменшувати масштаб проблеми.

«Старі радянські овочесховища все більше приходять в непридатність і їх потужностей просто не вистачає під цьогорічний врожай. Псування запасів в таких овочесховищах становить від 30% до 50%», — уточнив керівник компанії “АгроВент Україна” Андрій Марущак.

Нові сховища, звичайно, теж є. Але найчастіше вони належать великим агрохолдингам, які будували їх під себе. А тому левову частку площ заповнюють власною продукцією. Так що середнім і дрібним фермерам рідко вдається прилаштувати свій урожай в гарне місце.

«Завдяки багатому врожаю завантаженість овочесховища у нас зараз перевищує 90%. Ми беремо на зберіганні овочі і у фермерів Херсонщини, але працюємо тільки з великими партіями, розміщеними на тривалий термін. Мінімальний об’єм зберігання — 100 контейнерів і мінімальний строк — 6 місяців», — зазначив комерційний директор Green team Дмитро Череватов.

А зберігати українським виробникам є що: за даними Держстату, на 1 листопада 2018 року обсяги виробництва овочів (без картоплі) відкритого грунту зросли в Україні на 1,9% (порівняно з аналогічним періодом минулого року, і досягли 8,7 млн. тонн. А виростили картоплі на 3% більше, ніж роком раніше, — 22,5 млн. тонн.

Звичайно, далеко не все це потрібно закладати в сховища. Багато продали за кордон, а багато що просто встигли з’їсти. Сукупно Україна потребує сховищ місткістю 4,5 млн. тонн, а загальний обсяг відповідних будов зараз оцінюють у 3 млн. тонн. При цьому майже 70% експлуатованих сховищ — це потужності радянського зразка.

Розуміючи, що не зможуть зберегти врожай, більшість дрібних господарств намагаються швидше його перепродати оптовикам. А ті, коли не можуть прилаштувати овочі в сховище — тут же намагаються збути на експорт.

«Ринки овочів України та Євросоюзу зараз тісно взаємопов’язані. Якщо овочі вигідніше продавати в Європі — то українські аграрії будуть це робити. Особливо, якщо у них є проблеми зі зберіганням», — зазначив керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко.

І відразу уточнив, що особливо вигідно зараз експортувати капусту. Найбільший попит на неї у Польщі: там культура не вродила, та оптові ціни майже вдвічі вищі від українських. Це знають не тільки у профільній асоціації, але й експортери, які зараз активно відправляють нашу капусту полякам. Тому експерти вже зараз пророкують подорожчання білоголової в Україні, і шалені заробітки всім тим, хто тримає її на складах.

І це стосується не лише капусти. Після Нового року експерти очікують подорожчання майже всього борщового набору на третину і більше. Ще сильніше запрацюють власники теплиць, вирощують помідори і огірки — ці цінники планують підняти взагалі вдвічі. Поки що левова частка цього врожаю йде в Білорусь і Євросоюз, де ціни вже вище українських, але під Новий рік поласувати салатними овочами захочуть і наші люди.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayini-ne-vystachyt-ovochiv-abo-hnyyut-u-staryh-shovyshchah-abo-jdut-na-eksport
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати