Tempo950x100

Tempo300x100

Україні потрібно більше морських зернових терміналів

Україні потрібно більше морських зернових терміналів

Таку думку висловив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв’ю видавництву «Порти України», пише landlord.ua.

 «Україна ще навіть наполовину не використала потенціал з вирощування зернових. У нас вирощуються в середньому чотири тонни пшениці і трохи більше п’яти тонн кукурудзи з гектара. При тому, що в США середня врожайність кукурудзи одинадцять тонн.  А вирощуючи в два рази більше – ми знову станемо біля моря і скажемо, що у нас не вистачає терміналів. Тому, думаю, в найближчі десять років буде тривати будівництво терміналів, і це буде як і раніше вигідним бізнесом », – сказав експерт.

За словами Горбачьова, більш перспективними є термінали, які компанії-зернотрейдери будують для власних потреб, при цьому самостійно займаються залученням вантажопотоку.

«Власний термінал можна розглядати не тільки як спосіб заробітку грошей, але і як спосіб управління якістю – як самого товару, так і якістю сервісу, який ти надаєш. Коли приходить судно, яке ти вантажиш не по 5 тис. тонн на добу, а 40 тис. тонн – відповідно, у тебе буде і фрахт дешевше. Разом з тим можу сказати, що за вартістю перевалки ми як і раніше перебуваємо вище, ніж в Європі. У Європі вартість перевалки складає € 6 за тонну, у нас на сьогоднішній день – $ 9-11», – пояснив Горбачьов.

За даними ДП «Адміністрація морських портів України», морські порти в 2017 році збільшили перевалку хлібних вантажів у порівнянні з 2016 роком на 0,6% – до 40,587 млн ​​тонн, перевалка зерна скоротилася на 0,8% – до 39,139 млн т.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayini-potribno-bilshe-morskyh-zernovyh-terminaliv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати