Tempo950x100

Tempo300x100

Україні потрібно рухатися в бік зниження портових зборів

Україні потрібно рухатися в бік зниження портових зборів

Україні необхідно продовжити зниження портових зборів, заявив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” виконувач обов’язків голови Адміністрації морських портів України (АМПУ) Райвіс Вецкаганс.

“Зниження портових зборів можливо і, гадаю, Україні потрібно рухатися в цьому напрямі… Важливо, щоб портові збори стали для держави не лише джерелом наповнення бюджету, а й ефективним маркетинговим інструментом”, – сказав він, при цьому наголосивши, що Україна – частина великих міжнародних транспортних коридорів, тому має використовувати такі інструменти у конкурентній боротьбі.

“Наприклад, Суецький канал змінює розмір зборів раз у квартал залежно від котирувань основних груп товарів. Це дає змогу зробити логістику максимально привабливою для вантажовласників і збільшити кількість суднопроходів. Такі самі можливості мають бути і в українських портів”, – вважає виконувач обов’язків голови АМПУ.

Крім того, на думку Вецкаганса, уряд має вирішити, за рахунок чого фінансувати підтримку портової інфраструктури, і надати можливість диверсифікувати ці витрати за рахунок передання причалів в оренду або концесію приватному бізнесу з обов’язковою умовою інвестування в їхній ремонт і модернізацію.

Він також вважає за необхідне затвердити межі портів і акваторій та визначитися з джерелами фінансування підтримки і розвитку внутрішніх водних шляхів.

Водночас, за словами Вецкаганса, поточна дивідендна політика не дасть можливості знизити портові збори.

“Час припинити метання – 75%, 50%, 90% – і на законодавчому рівні встановити розмір дивідендів. Але при цьому потрібно розуміти: якщо не знизити розмір дивідендів, рівень портових зборів доведеться не знижувати, а підвищувати. Інакше інфраструктура просто розвалиться”, – наголосив він.

Водночас, за словами Вецкаганса, канальний збір та вартість лоцманських послуг можна знизити вже зараз – АМПУ готує такі пропозиції.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayini-potribno-ruhatysya-v-bik-znyzhennya-portovyh-zboriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати