Tempo950x100

Tempo300x100

Україні загрожує дефіцит вершкового масла

Україні загрожує дефіцит вершкового масла

Високі світові ціни на молочні продукти, перш за все, вершкове масло, штовхають українських виробників нарощувати експорт, пише видання Сегодня.

За даними аналітичного департаменту Ради з питань експорту продовольства (UFEB), за січень-червень 2017 року експорт олії з України виріс більше, ніж в три рази – до 12,3 тис. т. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому імпорт скоротився на 66,5%, до 231 т, повідомляє UBR.

На тлі зростання світових цін на молочні продукти валютна виручка від продажу за кордон української молочної продукції (в тому числі молоковмісної) виявилася майже в два рази більше (215 млн доларів), ніж за той же період 2016 року. У той же час, згідно з липневим прогнозом, Департамент сільського господарства США (USDA) очікує зниження виробництва молока в Україні в поточному році на 1,73%.

Як повідомив директор агентства “Інфагро” Василь Вінтоняк, зараз ціни на масло в Україні стабілізувалися після значного зростання, оскільки споживачі просто не можуть платити більше. Проте, цей тренд може поновитися вже восени, коли закінчиться період великих надоїв – так званий сезон “великого молока”. Дефіцит сировини може проявитися вже до кінця року.

“Треба пам’ятати, що взимку виробництво молока в країні не такее велике, щоб задовольняти потребу в вершковому маслі. Тому раніше його імпортували. Але тепер у світі воно дуже дороге і імпорт, якщо і буде, то дуже дорогий. Ось торговці і спробують заробити на дефіциті”, – розповів Вінтоняк.

Розвиток подій на світовому ринку грає на руку українським виробникам. Червневий індекс цін на молочні продукти, який розраховує Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO, ФАО), досяг майже максимального показника за останні три роки. Його значення в 209 пунктів виявилося вище на 8,3%, ніж у травні, і відразу на 51,5% вище показників червня 2016 року.

Експерти ФАО пояснюють, що основний вплив на цей показник в 2017 році надала ціна на вершкове масло, яка всього за місяць виросла на 14%. Обмежені можливості основних країн-експортерів не дають надії на швидку зміну тренда. Як очікують аналітики, в майбутньому ця тенденція збережеться, і буде вимагати додаткових обсягів молока, стимулюючи зростання закупівельних цін.

Причин тому дві – скорочення виробництва молока і підвищення попиту для виробництва таких продуктів як сири і вершкове масло. А для виробництва 1 кг масла жирністю 82,5% треба 30-35 л молока.

Експерти пояснюють підвищення попиту тим, що пік моди на знежирені продукти харчування пройшов, і споживачі повертаються до виробів з більшою жирністю. Разом з тим харчова промисловість в ЄС заради підвищення якості скорочує використання пальмового масла і активно закуповує тваринні жири.

Разом з експортом вершкового масла зростає і експорт сирних продуктів, у виробництві яких використовується молочний білок – побічний “продукт” при виробництві масла. За січень-червень 2017 року експорт сирних продуктів збільшився в три рази в натуральному вираженні.

“Так вийшло, що зараз основні виробники олії – підприємства, що займаються випуском сирних продуктів. Коли молочний жир йде на масло, а молочний білок – в сирний продукт (де замість молочного жиру використовується рослинне масло)”, – пояснює Вінтоняк.

Тим часом ключовим фактором впливу на вартість вершкового масла в Україні буде підвищення закупівельних цін на молоко. Фактичний показник індексу сирого молока “Інфагро” в червні склав 199 пунктів або на 37 пунктів (22,8%) вище за аналогічний показник минулого року. У липні очікується зростання індексу до 204 пунктів, що на 25,2% вище, ніж рік тому.

На думку експертів, відбилися на внутрішньому ринку вершкового масла і світові розклади: у 2017 році ціни пішли вгору. Зараз не можна знайти в крупному опті (фура – 20 тонн) масло жирністю 82% дешевше 125 грн/кг. Зате продукт жирністю 72% (“селянське”), яке за кордоном не має попиту, дещо подешевшало (з 120 грн/кг до 108 грн/кг в опті), оскільки українські споживачі виявилися не готові до високих цін.

“Може статися, що виробництво сирних продуктів буде падати. Тоді і виробництво олії скоротиться, що призведе до його дефіциту на ринку. До того ж вивезли дуже багато і виробництво не встигало за експортом”, – розповіли в “Інфагро”.

Поки можна говорити про деяку стабілізацію ринку. В ЄС Україна продала все, що дозволяли квоти в рамках 1,8 тис. тонн. Тому за найвищою ціною $ 5 тис./т (за масло жирності 82%) вже продати не вийде. Поставки ж у Марокко або Єгипет в кращому випадку можливі по $ 4,5 тис.

Далі все буде залежати від зміни експортних цін. Якщо вони не будуть рости, то і не буде великого інтересу вивозити масло за кордон.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayini-zahrozhuye-deficyt-vershkovoho-masla
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати