Tempo950x100

Tempo300x100

Українка вирощує екзотичні фрукти на продаж

Українка вирощує екзотичні фрукти на продаж

про це пише газета Експрес. Сходинками піднімаємося на верхній ярус. На деревах заввишки три метри майже не залишилося листя, а гілки рясно вкриті плодами хурми!

Загалом у саду площею півтора гектара росте 190 дерев хурми 22 сортів. Із них чверть уже плодоносить, а решта — тільки но щеплені, врожай дадуть наступного року.

Наталя зриває помаранчеву ягоду, дає скушутувати. На смак це щось неймовірне — мармелад з ароматом шоколаду та ванілі! Плоди великі, деякі важать майже 400 грамів.

На сусідніх ділянках на горі ростуть яблука, виноград та персики.

“Але найбільші заробітки — на хурмі, — переконує Наталя Мартишинець. — Кілограм яблук у сезон коштує 5 гривень, персиків — 10, винограду — 25. А за кілограм хурми на ринку правлять від 50 гривень. До свят же ціна зросте удвічі”.

Сад на схилах Чорної гори господиня плекає вже одинадцять років. Прибутковий він останні шість. А до того доводилося вкладати у фермерство чималі кошти.

“Сіянець хурми, однорічний, дикий, нещеплений, нині коштує до 100 гривень, — каже жінка. — Для саду треба 300 — це уже 30 тисяч гривень. Щоб дерева прийнялися та швидко росли, вношу на кожну яму два відра гною. А якщо треба знизити кислотність грунту — додаю вапна. Тож на висаджування кожного деревця плюсуйте ще 70 гривень витрат. Це якщо все робите самі, а не наймаєте працівників”.

Далі дерева слід щепити, щоб забезпечити сортове розмаїття. Один чубук-прищепа коштує від 100 гривень, цього вистачає на п’ять саджанців. Пані Наталя везе їх із Італії та Франції.

Уже щеплений саджанець хурми коштує 320 гривень, кронований — від 600, а той, що на наступний рік родитиме, — і понад тисячу гривень.

Хурма не потребує спеціальної обробки хімікатами. Полюбляє світло, боїться вітру і заболочених грунтів. Плодоносити починає на четвертий рік.

“Семилітнє дерево дає близько 20 кілограмів врожаю. У віці 15 — 50 років — аж 150 — 200 кілограмів. А росте хурма дві сотні років — тож прибутки від саду матимуть і ваші правнуки!” — додає пані Наталя.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinka-vyroshchuye-ekzotychni-frukty-na-prodazh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати