Українська сільгосппродукція подорожчає через блокування імпорту

Українська сільгосппродукція подорожчає через блокування імпорту

Про це ГолосUA повідомили в ГО «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР).

«Блокування імпорту мінеральних добрив та нарахування простоїв загрожує банкрутством більшості українських компаній-імпортерів добрив. Це призведе до різкого виникнення дефіциту мінеральних добрив і підвищення ціни на них для кінцевого споживача. Це буде наслідком того, що підвищиться собівартість вирощуваної продукції та аграрії будуть фіксувати збитки», – відзначили в прес-службі ВАР.

Також експерти прогнозують, що блокування імпортних добрив змусить українських агровиробників скоротити посіви.

«Ситуація з блокуванням поставок імпортних добрив призведе до зниження конкурентоспроможності аграріїв, вони будуть змушені скорочувати витрати і, зокрема, заробітну плату працівникам, орендну плату за паї, внесення добрив, що істотно зменшить врожаї і погіршить якісний стан родючих ґрунтів. А державний бюджет України недоотримає значні суми надходжень: у грудні поточного року це буде ПДВ з ввезених на митну територію України мінеральних добрив, а надалі такими факторами стануть зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, скорочення фонду оплати праці і доходів пайовиків. Крім того, слід зазначити, що сільськогосподарська галузь має найважливіше значення для формування позитивних показників торгового балансу України і обсягу валютних надходжень», – уточнили аналітики.

Як заявив керівник ВАР А. Дикун, дана ситуація змушує аграріїв здійснювати закупівлі добрив в Аграрному фонді, що буде коштувати дорожче, ніж закуповувати імпортні добрива: «Аграрний фонд України є державним підприємством. Його функція – стабілізувати ринок. Коли ціни ростуть – він продає, падають – купує, щоб стабілізувати ринок. Зараз Аграрний фонд (АФ) хоче продавати добрива за якимось космічним цінам. За моєю інформацією, АФ купив у Ostchem добрива по 10 тис. 500 грн. Зараз Аграрний фонд хоче продавати по 11 200 тис. грн. АФ це державне підприємство, згідно з постановою Кабміну. Але що таке різниця для аграрія 1000 грн на тонні? Ми вносимо 300 кг азоту на гектар, 1000 грн це плюс 300 грн на гектар, і ми повинні переплатити. В Україні обробляється 40 млн гектарів землі. Множимо і отримуємо цифру – 12 мільярдів гривень, це потрібно буде додатково витратити на посів. Це в 2 рази більше від задекларованої державної підтримки і в 4 рази більше від фактичної підтримки, яку ми отримали».

У ВАР додали, що дані висновки включили в офіційне звернення до прем’єр-міністра і Президента, заявивши про необхідність відновлення імпорту міндобрив.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinska-silhospprodukciya-podorozhchaye-cherez-blokuvannya-importu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати