Українське морозиво підкорює Європу

Українське морозиво підкорює Європу

Із кожним роком українські виробники збільшують обсяги постачання прохолодного смаколика. Торік Україна експортувала до ЄС 8%, а на початку 2018 року Європа збільшила закупки морозива на 23%, пише “Економічна правда”.

Причиною такої позитивної тенденції стала вільна торгівля з ЄС. До того в Євросоюзі українське морозиво обкладали комбінованим митом, через що кожна пачка ставала дорожчою на 10-15%. Нині ж, холодні ласощі стали більш конкурентними.

Зараз одними з основних експортерів стали торгові марки “Рудь”, “Лімо” та “Ласунка”.

За словами виробників, основною проблемою під час виходу на ринок ЄС була  сировина. Українські компанії, що вже продають туди морозиво, зазвичай виготовляють його з молока, а не молочного порошку. Європейські стандарти дуже прискіпливі. Молоко має бути якісним, тож просто купувати його у селян – не варіант. Тому виробникам лишається або інвестувати у власне молочне виробництво, або переходити на виготовлення морозива з порошку, як це роблять у багатьох європейських країнах.

Перед виробниками також постає проблема смакових вподобань європейців. Іван Разенков, директор із продажів “Львівського хладокомбінату” (“Лімо”) розповів, що першими покупцями морозива в ЄС у них були саме українці, що там проживають. Зокрема українське морозиво реалізовували в поодиноких магазинчиках.

“Люди, які завжди шукають “рідний” смак дитинства або нові смаки часто заходять до таких магазинів. Потім покупці ставали постійними і так, наше морозиво отримало популярність”, – пояснив Разенков.

Позитивний досвід також має “Житомирський маслозавод” (“Рудь”). Підприємство почало продавати морозиво до Східної Європи ще на початку 2000-х і зараз має частку продажів в ЄС до 40% від загального експорту. В компанії твердять, що саме в цьому ринку бачать потенціал, бо мають там найбільше зростання.

Варто зазначити, що вже з наступного літа відбудеться вихід на ринок Євросоюзу ще двох торгових марок: “Хладопром” та “Ласка”.

Нині українське морозиво постачають до 50-ти країн світу. Найбільшим покупцем залишається Росія. Туди пішло понад 25% експортованої продукції. Також чималі обсяги купує Молдова. Ще один із великих покупців – Ізраїль. Щороку країна закуповує 15-20% нашого морозива.

Джерело: uain.press

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinske-morozyvo-pidkoryuye-yevropu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    Соняшникова олія дешевшає на тлі падіння цін на пальмову та соєву олію

    В Мінагрополітики спрогнозували, що буде з цінами на овочі

    Вступ України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики – аграрний міністр Польщі

    Переробка українського соняшнику може зупинитися через атаки росіян на енергетику

    БІЛЬШЕ НОВИН