Tempo950x100

Tempo300x100

Українське свинарство готується до імплементації європейських норм

Українське свинарство готується до імплементації європейських норм

Про це повідомляє прес-служба АСУ.

«Сьогодні, дійсно, ситуація у свинарстві не з найкращих — скорочується поголів’я, галузь потерпає від епізоотичних викликів. Та робота над покращеннями вже ведеться, насамперед на законодавчому рівні. Це і розробка Інструкції щодо боротьби з АЧС, і рекомендацій щодо утримання свиней, адаптація європейського законодавства тощо», — зазначив Володимир Пищолка, Департамент розвитку тваринництва Мінагрополітики.

Учасники засідання обговорили низку євроінтеграційних документів, які мають набути чинності вже в наступному році. Зокрема йдеться про Технологічні інструкції зі збереження та утилізації гною свинейта розробку Настанов щодо виконання гігієнічних вимог до операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також забій та первинну переробку туш.

Нагадаємо, ці напрямки роботи реалізовуватимуться за грантової підтримки Проекту USAID «Агросільрозвиток».

За словами Андрія Геті, експерта з питань біотехнології тварин, розробка стандартів зберігання гною націлена допомогти виробникам, убезпечити їх від можливих проблем екологічного характеру.

«В Україні значна кількість великих свиногосподарств, для яких питання гною (утилізації, зберігання) — доволі гостре. Саме тому ми разом з Асоціацією свинарів України узялися за його розв’язання.

Наразі ми працюємо над чернеткою документу. Обов’язково враховуємо досвід європейських країн, оскільки розробка Технологічної інструкції відбувається в рамках наближення українського законодавства до норм ЄС», — зазначив експерт.

Про роботу над «гігієнічними настановами» розповів експерт Проекту USAID «Агросільрозвиток» Юрій Оглашенний:

«Сьогодні в Україні, буквально, створюється нове харчове законодавство. Наприклад уже діє ЗУ „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“, який встановлює гігієнічні вимоги до всіх операторів ринку, і запроваджує НАССР для тих, хто займається переробкою».

За словами експерта, у перехідний період з’явилася потреба деталізувати вимоги для гравців кожної галузі, оскільки в Законі вони загальні для всіх операторів: кіосків, що торгують солодощами, виробників первинної продукції, м’ясопереробних комплексів тощо.

«Вимоги, що прописані у Законі описують те, чого треба досягнути у кінцевому результаті — правильну організацію виробничих процесів для отримання безпечного продукту. Але оскільки продукція, що випускається — дуже різноманітна, різнитися будуть і вимоги до операторів.

Оскільки Закон передбачає можливість розробки методичних настанов — документу, який дасть відповідь „як організувати“, отримати результат в тій чи іншій галузі, в рамках співпраці Проекту USAID „Агросільрозвиток“ й Асоціації „Свинарі України“ був підготовлений проект таких рекомендацій», — повідомив Юрій Оглашенний.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinske-svynarstvo-hotuyetsya-do-implementaciyi-yevropejskyh-norm
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати