Українські аграрії повертаються до вирощування гороху

Українські аграрії повертаються до вирощування гороху

«Колись в Україні засівали горохом 1,7 млн га», — розповідає академік НААН України Микола Роїк. Це була основна кормова бобова культура. А ще, за словами М. Роїка, горох — найкращий попередник для озимої пшениці. «Ця культура рано звільняє поле, накопичує багато азоту в бульбочкових бактеріях, але встигає використати лише порівняно небагато цього поживного елементу. А позаяк 60% врожайності забезпечує сівозміна, Україні потрібно переглянути структуру площ на користь бобових і, зокрема, гороху», — нагадує академік.

Коли поголів’я ВРХ почало різко скорочуватись, Україна ще певний час експортувала чималі обсяги гороху, але з початком нинішнього століття суттєво зменшила і експорт, і обсяги виробництва. Основною причиною стало заміщення в раціоні тварин гороху соєвим шротом. Відповідно, українські поля стала підкоряти соя, яку до того ж активно закуповує м’ясна промисловість. У гороху був і такий недолік, як необхідність збирання роздільним комбайнуванням, а це — ризики, пов’язані з погодою під час перебування продукції в валках, а також додаткові витрати на пальне, запчастини, техніку, її амортизацію, а також працю комбайнерів.

Та останніми роками, коли глобальне потепління проявилося на повну, врожаї сої на богарі почали розчаровувати аграріїв. Так, минулого року більш ніж у половині областей вони не дотягнули й до 2 т/га.

Це змусило аграріїв згадати про горох. За даними Мінагрополітики, в 2017 році ним засіяли 414 тис. га, а минулого року — рекордні за часи Незалежності 423 тис. га. При цьому найбільші площі під горохом зосереджені в південних областях, окрім Херсонщини, де поширення зрошуваних систем дає змогу вирощувати стабільні врожаї сої. Перше ж місце за валовим збором гороху займає Запорізька область.

І якщо в степовій зоні збирають більш-менш стабільні врожаї гороху (21–24 ц/га), то в північній смузі і на Заході ця культура формує значно вищі врожаї. «Сучасні сорти, придатні для прямого комбайнування, стійкі до вилягання, одночасно достигають і дають мінімум 4, а нерідко й 5 т/га», — говорить Микола Мілієнко, директор СТОВ «Перемога» (Фастівський р-н Київської обл.), котре спеціалізується на насінництві, в першу чергу — гороху. При цьому він рекомендує саме вітчизняні сорти.

Найпоширенішим, за оцінками пана Мілієнка, є сорт Оплот селекції Інституту рослинництва ім. Юр’єва: на нього припадає більше 30% усіх площ під горохом в Україні. «Він дає 4,2–5 т/га», — говорить М. Мілієнко. Та водночас додає: «Щоб отримувати такі врожаї, потрібно враховувати певні елементи технології, в першу чергу — культуру-попередник». Оптимальним попередником для гороху, як показала практика, виступають зернові — колосові або кукурудза.

Також урожайність гороху сильно залежить від термінів сівби. Як відзначають деякі фахівці, спізнення з сівбою на 10 днів «краде» у господаря 1 т/га врожайності, на 20 днів — 2 т/га.

Сіють горох зазвичай рано навесні. Однак останнім часом усе більше площ відводиться під озимий горох.  Важливою перевагою озимого гороху є те, що він рано звільняє поле. Так, минулого року збирання озимого гороху на Півдні почалося ще в середині червня. Разом з тим при вирощуванні озимого гороху виникають ризики перезимівлі.

Далі досвідчені виробники гороху радять велику увагу приділити захисту. Можна посіяти непротруєне насіння. Однак Микола Мілієнко настійно радить протруювати посівний матеріал через нестабільність зволоження в період вегетації, навіть у північних областях. Також, на його думку, обов’язковим елементом технології вирощування гороху мають бути стимулятори росту, щоб забезпечити культурі добрий старт, щоб вона якомога швидше зійшла.

Тож зараз інтерес до гороху повертається. Все більше фермерських господарств і агрофірм розглядають можливість вирощування цієї культури в значних обсягах, цікавляться технологіями, сортами, засобами захисту. Приваблює сільгоспвиробників і ціна гороху.  До того ж, крім урожаю сільгоспвиробник отримує від гороху ще один бонус — азот у грунті під культуру-наступник. Подібні речі теж радять включати в економічні розрахунки.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-ahrariyi-povertayutsya-do-vyroshchuvannya-horohu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати