Tempo950x100

Tempo300x100

Українські фермери можуть збирати кілька врожаїв стевії на рік

Українські фермери можуть збирати кілька врожаїв стевії на рік

У нашій країні у стевії немає ні шкідників, ні хвороб, за винятком чорної ніжки, яка може знищити сходи. Рідкий екстракт стевії українського виробника реалізується за ціною 211 грн за 100 мл, а 300 шт. таблеток із стевії за 102,50 грн, повідомляє «АгроЮг».

Вивчивши агробіологічні особливості та розробивши технологію обробітку цієї культури, фермерське господарство може збирати кілька врожаїв стевії за рік. У такому разі культура стане високорентабельною, а її вирощування економічно вигідним.

Попри те, що стевія є багаторічною рослиною, в Україні її вирощують як однорічну, оскільки вона не витримує притаманних нашим природно-кліматичним умовам зим.

Стевія полюбляє легкі ґрунти з нейтральним або слабо лужним середовищем. У відкритому ґрунті цій культурі необхідні пухка земля, бажано багата на органіку, та відсутність бур’янів. Насіння розсипають по землі, проводять полив і накривають ділянку плівкою. Перші сходи з’являються вже за тиждень.

Рослина росте доволі швидко. Щойно вона починає цвісти, проводять її збір: стебла з листям зрізають на рівні 5-6 см від землі і просушують на сонці або в сушарках. При сухій та спекотній погоді на сонці тонкий шар зрізаних рослин висихає за 9-10 годин. При швидкій сушці листя буде кращої якості. Якщо рослини сильно подрібнені або довго сушаться, якість сировини погіршується через окислення. Після сушіння листя необхідно відокремити від стебел. У такому вигляді стевія зберігається до двох років.

Варто зауважити, що зовсім невеликі господарства можуть зберігати кореневища стевії, викопуючи його на зиму та помістивши у ящик із землею. Їх потрібно присипавши вологим ґрунтом так, щоб було видно лише кінчики зрізаних стебел.

Температура зберігання має бути не вищою за 10°C і не нижчою за 4°C, інакше рослина або проросте, або загине. Кореневища рослини можна зберігати у холодильнику або висадити в горщики і тримати в прохолодному приміщенні, зрідка поливаючи. Так як стевія – тропічна рослина, вона не переносить посуху і потребує постійної вологи.

Розсаду стевії можна придбати в Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, або виростити самостійно. Вартість 7–20 шт. насіння стевії коливається від 10 до 45 грн.

Стевія відноситься до роду багаторічних рослин родини Айстрові. Її батьківщина – Парагвай та Бразилія. Солодкого смаку стевія набуває завдяки стевіозидам – речовинам, які солодші за цукор у 300–400 разів, але не містять калорій. В Україні інтерес до цієї рослини виник після чорнобильської трагедії, так як з’ясувалося, що стевія здатна здійснювати позитивний ефект на організм людини.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-fermery-mozhut-zbyraty-kilka-vrozhayiv-steviyi-na-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати