Tempo950x100

Tempo300x100

Українські фермери не зацікавлені в просуванні лохини на внутрішньому ринку

Українські фермери не зацікавлені в просуванні лохини на внутрішньому ринку

Цілком можливо, що вже за кілька років, за розміром площ під виробництвом лохини, наша країна зможе випередити навіть Польщу, Іспанію та Німеччину, які є головними виробниками цієї ягоди в ЄС, пише “Інфошувар”.

За даними ФАО, сьогодні польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тис. га, в Іспанії плантації під цією ягодою становлять близько 2,5 тис. га. В Німеччині виробничі площі займають 2 тис. га.

Станом на початок 2016 року, загальна площа плантацій під лохиною в Україні становила лише 700 га. Тільки за 2016-2017рр.,  ця площа подвоїлась. За даними експертів, середній рівень врожайності на українських плантаціях лохини садової зараз досягає 3,5 т/га.

Майже 90% врожаю лохини Україна експортує, через низьку купівельну спроможність, внутрішній ринок не є пріоритетним для українських виробників.

“Всі комерційні проекти під культивованою чорницею в Україні сфокусовані на експорті, бо по-перше, попит на українську ягоду є дуже високим на європейських високомаржинальних ринках, по-друге, споживання на внутрішньому ринку є досить низьке через високу вартість ягоди”, – розповів Олег Босий, міжнародний експерт ягідного ринку України, під час виступу на “Агрофорумі” в м.Запоріжжя.

Експерт наголошує, що українські фермери майже не працюють над просуванням лохини на внутрішньому ринку. “Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або,навіть, відбракування,найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду! Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі”, – каже Босий.

Нагадаємо, в поточному сезоні мінімальна ціна на лохину в господарствах була на рівні 90-100 грн/кг (2,87-3,19EUR/кг), а в мережах ягода пропонувалась по 180-200 грн/кг (5,74-6,38 EUR/кг).

На експорт господарства відправляли лохину в розпал сезону по 150-180 грн/кг (4,78-5,74 EUR/кг).

За попередніми оцінками експертів, в 2017 році Україна зібрала близько 2,5 тис. тонн лохини.  Врожай міг бути помітно більшим, але прогноз довелося знизити через весняні заморозки. Втім, це не завадило Україні в черговий раз збільшити експорт цієї ягоди. Близько 60% від обсягу зібраного врожаю було продано на зовнішніх ринках.

За даними “Інфо-Шувар”, протягом 2017 року, Україна відвантажила на зовні 1,8 тис. тонн лохини, збільшивши результат в порівнянні з минулим роком майже на 35%.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-fermery-ne-zacikavleni-v-prosuvanni-lohyny-na-vnutrishnomu-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати