Українські фермери не зацікавлені в просуванні лохини на внутрішньому ринку

Українські фермери не зацікавлені в просуванні лохини на внутрішньому ринку

Цілком можливо, що вже за кілька років, за розміром площ під виробництвом лохини, наша країна зможе випередити навіть Польщу, Іспанію та Німеччину, які є головними виробниками цієї ягоди в ЄС, пише “Інфошувар”.

За даними ФАО, сьогодні польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тис. га, в Іспанії плантації під цією ягодою становлять близько 2,5 тис. га. В Німеччині виробничі площі займають 2 тис. га.

Станом на початок 2016 року, загальна площа плантацій під лохиною в Україні становила лише 700 га. Тільки за 2016-2017рр.,  ця площа подвоїлась. За даними експертів, середній рівень врожайності на українських плантаціях лохини садової зараз досягає 3,5 т/га.

Майже 90% врожаю лохини Україна експортує, через низьку купівельну спроможність, внутрішній ринок не є пріоритетним для українських виробників.

“Всі комерційні проекти під культивованою чорницею в Україні сфокусовані на експорті, бо по-перше, попит на українську ягоду є дуже високим на європейських високомаржинальних ринках, по-друге, споживання на внутрішньому ринку є досить низьке через високу вартість ягоди”, – розповів Олег Босий, міжнародний експерт ягідного ринку України, під час виступу на “Агрофорумі” в м.Запоріжжя.

Експерт наголошує, що українські фермери майже не працюють над просуванням лохини на внутрішньому ринку. “Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або,навіть, відбракування,найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду! Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі”, – каже Босий.

Нагадаємо, в поточному сезоні мінімальна ціна на лохину в господарствах була на рівні 90-100 грн/кг (2,87-3,19EUR/кг), а в мережах ягода пропонувалась по 180-200 грн/кг (5,74-6,38 EUR/кг).

На експорт господарства відправляли лохину в розпал сезону по 150-180 грн/кг (4,78-5,74 EUR/кг).

За попередніми оцінками експертів, в 2017 році Україна зібрала близько 2,5 тис. тонн лохини.  Врожай міг бути помітно більшим, але прогноз довелося знизити через весняні заморозки. Втім, це не завадило Україні в черговий раз збільшити експорт цієї ягоди. Близько 60% від обсягу зібраного врожаю було продано на зовнішніх ринках.

За даними “Інфо-Шувар”, протягом 2017 року, Україна відвантажила на зовні 1,8 тис. тонн лохини, збільшивши результат в порівнянні з минулим роком майже на 35%.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-fermery-ne-zacikavleni-v-prosuvanni-lohyny-na-vnutrishnomu-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

    БІЛЬШЕ НОВИН