Tempo950x100

Tempo300x100

Українські хлібобулочні вироби за цінами наздоганяють Європу

Українські хлібобулочні вироби за цінами наздоганяють Європу

Споживання хлібобулочних виробів, а значить і обсяг ринку, стабільно скорочується в останні роки, повідомляє pro-consulting.ua.

Аналіз ринку хлібобулочних виробів показує, що причинами зменшення попиту на них є:

– зниження кількості споживачів через тривалу депопуляції України;
– поширення в суспільстві систем здорового харчування, які наказують відмова від вживання традиційних хлібобулочних виробів;
– зростання цін на соціальні сорти хліба після скасування їх державного регулювання.

Ринок хлібобулочних виробів в Україні має стійку тенденцію до подорожчання його продукції, яке відбувається через збільшення цін на інгредієнти: борошно, масло, яйця, а також вартості енергоносіїв, пального для транспорту, комунальних послуг, заробітної плати та інших складових рентабельності виробництва хліба.

Подорожчання «хлібного кошика» в Україні в останні чотири роки значно перевищувало річний індекс інфляції. Так, в 2019 році, при зростанні загального рівня цін на 4,1%, вітчизняний хліб подорожчав на 17,7%, тобто в чотири рази більше.

Ринок хлібобулочної продукції в Україні практично повністю складається з продукції вітчизняного виробництва. Невеликі партії українських хлібобулочних виробів експортуються, в основному в США. Імпорт ХБІ також здійснюється в несуттєвих обсягах, і він на 99% відбувається з Євросоюзу.

За підсумками аналізу ринку хлібобулочних виробів в Україні можна прогнозувати подальше скорочення його обсягу, оскільки фактори, що впливають на цей параметр, збережуться в середньостроковій перспективі. Вітчизняним виробникам, для того щоб збільшити свою конкурентоспроможність, варто звернути більшу увагу на розширення асортименту за рахунок нової для України продукції, а також дієтичних сортів хлібобулочних виробів.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-hlibobulochni-vyroby-za-cinamy-nazdohanyayut-yevropu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати