Українські кавуни вже коштують майже вдвічі дешевше, ніж у минулому році

Українські кавуни вже коштують майже вдвічі дешевше, ніж у минулому році

Більш того, сьогодні укранський кавун вже коштує в 2 рази дешевше, ніж на початку минулого сезону. Про це повідомляє інформаційний сервіс “Інфо-Шувар”, з посиланням на результати власного щоденного моніторингу цін на найбільших оптових майданчиках України та Польщі.

За даними моніторингу, сьогодні виробники Херсонської області пропонують кавун з поля по 2-3 грн/кг (0,07-0,1 EUR/кг), тобто ціни вже наблизились до рівня собівартості. На найбільшому оптовому ринку Західної України ОРСП “Шувар” кавун пропонується в межах 5-6 грн/кг (0,16-0,2 EUR/кг).

Як пояснюють експерти “Інфо-Шувар”, цього року погода знов втрутилась в розвиток подій на ринку. Через аномально теплу весну та початок літа, визрівання кавунів на плантаціях Херсонщини прискорилося, відповідно, сезон баштанних – 2018 в Україні стартував майже на 2 тижні раніше від звичайних термінів. До речі, аналогічна ситуація спостерігалась і рік тому, але в кінці червня 2017 року український кавун все ж таки був дорожчим.

«Стрімке падіння ціни в червні цього року пов’язане із збільшенням пропозиції в головному виробничому регіоні, завдяки теплій погоді та млявому попиту на продукцію в центральних та західних областях країни, через прохолодну погоду. Але гарна новина є в тому, що стрімке зниження ціни на український кавун вже створює передумови для початку його експорту»,- коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

В 2017 році Україна експортувала майже 17 тис. тонн кавуна. Більш амбітні плани щодо обсягів, експортерам в 2017 році, на жаль, не вдалося втілити в життя, оскільки, через аномальну спеку в середині липня-серпня було втрачено значну частину врожаю пізніх кавунів.

В цьому році експортери плекають надії на більш успішні результати зовнішньої торгівлі.

За даними “Інфо-Шувар”, на ринку сусідньої Польщі вже присутня пропозиція кавуна з Румунії. Для прикладу, на гуртовому ринку “Броніше” у Варшаві перекупники декларують ціну на румунський кавун в межах, 1,2-1,5 zl/кг (0,28-0,35 EUR/кг). В той же час, від польських імпотрерів вже надходить пропозиція румунського кавуна по 0,8-0,9 zl/кг (0,19-0,21 EUR/кг).

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-kavuny-vzhe-koshtuyut-majzhe-vdvichi-deshevshe-nizh-u-mynulomu-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати