Tempo950x100

Tempo300x100

Українські поля пропонують удобрювати залишками медуз

Українські поля пропонують удобрювати залишками медуз

До такого висновку прийшли японські вчені, які почали використовувати медузне добриво на рисових полях, пише «Агро-Юг».

Альтернативне застосування морських тварин відбулося після того, як вони заполонили навколишні води, заважаючи рибальству.

Причому, ця проблема актуальна не тільки для Японії. У доповіді ФАО говориться, що стрімке зростання популяції медуз стало однією з можливих причин виснаження рибних запасів в Середземному і Чорному морях. Медузи поїдають велику кількість ікринок і мальків риб, а надмірне рибальство призводить до подальшого скорочення популяцій риб.

Зменшити популяцію медуз може використання їх як сировини для виробництва органічних добрив. Для цього медуз подрібнюють, опріснюють та сушать. Далі вносять в ґрунт перед посадкою.

У результаті поле насичується азотом (12-13%) та пригнічується ріст бур’янів. Наприклад, в Японії урожайність рису була така ж сама, як й при застосуванні хімічних добрив.

Фактично, сировина для виготовлення таких добрив є і в Україні. Восени 2017 р. пляжі Одеси заполонили великі медузи-коренероти. Цьогоріч велика кількість гігантів спостерігалася на Запорізькому і Херсонському узбережжі Азовського моря. Медузи були не тільки в воді, а й уздовж всього узбережжя.

Експерти зазначають, що медузи для півдня – це унікальний ресурс. Їх можна відловлювати й продавати до азійських країн, де медуз споживають у їжу. А можна переробляти на добрива.

До того ж, добрива з медуз добре утримують вологу в ґрунті, що є лімітуючим фактором для південних областей.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-polya-proponuyut-udobryuvaty-zalyshkamy-meduz
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати