Українські винахідники виготовляють посуд із кавової гущі

Українські винахідники виготовляють посуд із кавової гущі

Це вже не перший екологічний посуд, який вигадали сумські винахідники.

“Раніше ми придумали білкові стаканчики, які розкладаються в грунті через 10-21 день і стають добривом для рослин. Тепер пішли далі і використали кавовий макух, – розповідає вчений Дмитро Бідюк.

За його словами, ці харчові відходи в Україні широко не застосовуються для потреб господарства. Іноді використовуються для добрив у домашніх умовах, іноді як скраб для тіла і обличчя, а так викидають у сміття”.

Аби не викидати те, що може принести користь (в першу чергу для гаманця) вчені і вирішили створити з відходів посуд. Випили заварної кави, зібрали гущу, зробили спеціальний розчин, залили в форму, висушили. Вуаля! Стакан готовий. Однак зробити його обивателі не зможуть – технологія білкового стаканчика тримається в секреті. Але їх готові робити на кафедрі харчових технологій.

Кавові відходи винахідникам дають у кав’ярні. Натомість отримують стаканчики.

“Тобто додаткових вихідних матеріалів не потрібно, а ціна за штуку виходить 65-70 копійок, – запевняє Дмитро Бідюк. – До речі, ці ж стаканчики можна знову переробити на нові”.

Кавові стаканчики хоч і тонкі на вигляд, але термостійкі і міцні. На дотик шершаві, нагадують пемзу. Хоча створені вони для кави, з них можна пити й інші напої. Наприклад, молоко.

“Але якщо ви захочете, щоб воно мало аромат і смак кави – молоко має бути гарячим”, – кажуть винахідники.

Джерело: shotam.info

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-vynahidnyky-vyhotovlyayut-posud-iz-kavovoyi-hushchi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати