Українські виробники маркують продукти так, що споживач не знає реального складу їжі

Українські виробники маркують продукти так, що споживач не знає реального складу їжі

Про це в ході прес-конференції повідомила модератор заходу Любов Акуленко, передає ГолосUA.

За її словами, на товар, готовий до відправки на експорт, інформація про його склад вказана українською, румунською, угорською, англійською мовами. Але найгірше видно текст саме українською. Модератор продемонструвала коробку цукерок, де український текст з описом складу видний не був.

«Ви в реальному житті ніколи на це уваги не звертаєте. І українське законодавство зобов’язує виробників вказувати на упаковці дані, таблиці про харчову цінність товару. Але ви там не знайдете», – сказала Л. Акуленко.

Вона додала, що, можливо, це наслідок відсутності в українському законодавстві вимог до правильності маркування на продуктах.

«У нас немає вимог до правильного оформлення маркування. Виробники наносять інформацію, як хочуть», – сказала вона.

При цьому, народний депутат, заступник керівника Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко повідомив, що в Раду внесено законопроект №8450 про інформацію про склад харчової продукції.

За словами нардепа, законопроект розроблявся з метою забезпечити високий рівень захисту прав споживачів, забезпечити споживачеві можливість свідомого вибору, який би відповідав їх індивідуальним харчовим потребам.

«Законопроект забороняє використовувати інформацію, яка може дезінформувати споживача. Ця заборона також поширюється на рекламування харчових продуктів. Також законопроект встановлює гарантію на право споживача одержувати достовірну інформацію та надання інформації. Також законопроект встановлює зобов’язання операторів ринку щодо маркування товару. Дія закону поширюється на операторів ринку харчових продуктів, чітко регулюються зобов’язання операторів ринку, відповідальність за надання інформації про харчові продукти на всіх етапах харчового ланцюга. Харчові продукти для реалізації кінцевому споживачу, реалізації в сфері громадського харчування, постачання в сфері громадського харчування.

У законопроекті є вимога до розбірливості інформації, до мінімального розміру шрифту (опису складу), є регламентація вимог про надання інформації про аллергени.

Впроваджуються єдині вимоги до маркування продуктів, які продаються як в магазині, так і дистанційно. Запроваджується вимога інформувати споживачів про нано-матеріали у складі продукту, про рафіновану олію або про жири рослинного походження, інформація про заморожування-розморожування продуктів, впровадження нової вимоги для визначення строків придатності продукту», – зазначив О. Бакуменко.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-vyrobnyky-markuyut-produkty-tak-shcho-spozhyvach-ne-znaye-realnoho-skladu-yizhi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати