Українські виробники молока знову з прибутком

Українські виробники молока знову з прибутком

Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, пишет agroday.com.ua.

За його словами, таке зростання зумовила активна переробка соняшнику та сої. Як наслідок — на ринку збільшилася пропозиція шротів (важливого складника кормового раціону корів) і ціни на них суттєво впали.

[[{“fid”:”530465″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]Натомість ціни на молоко за місяць зросли всього на 1,8%. Це дуже мало як для вересня. «Але я б сказав, що це чудовий показник, якщо врахувати як все погано з цінами на молокопродукти в світі. Білок в ціні не росте, а жир продовжує дешевшати», — пояснює Ярмак.

Фахівець також розповідає, що зазвичай УМІ у вересні зростав в середньому на 15%. Переважно це відбувалося завдяки збільшенню ціни на молоко.

Торік зростання склало 12,7% і ринок був сповнений позитиву. У 2018-му році УМІ падав сім місяців із дев’яти. Фактично у вересні 2018-го він на 23,6% менший, ніж був у вересні 2017-го.

Читайте також: Тіньові надої: в Україні фальсифікують до 25% молочної продукції

«Нижчим у вересні УМІ був лише двічі – в кризових для молочної галузі 2015 та 2016 роках. В інші роки в вересні значення УМІ було значно вищим. Отже, це був третій найгірший вересень для професійних молочників з точки зору прибутковості виробництва молока історично», — констатує фахівець.

Аналогічно було з прибутковістю молока за період січень-серпень, згадує він. Гіршими були лише 2015 та 2016 роки. За ці вісім місяців 2018 року професійні молочники отримали в середньому на 14,4% менше прибутку, ніж за аналогічний період 2017 року і на 7,7% менше, ніж в середньому за такий самий період 2012-17 рр.

У жовтні зазвичай УМІ сповільнює темпи зростання. Торік він прибавив всього 2,5%. Але позитивним є те, що за жовтень індекс прибутковості жодного разу не знижувався.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-vyrobnyky-moloka-znovu-z-prybutkom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати