Tempo950x100

Tempo300x100

Українські яблука обскакали польські

Українські яблука обскакали польські

В сусідній Польщі, яка є головним виробником яблука в Європі, повністю протилежна ситуація в міжнародній торгівлі яблуком.

За даними «Інфо-Шувар», в період з липня по листопад 2017 року Україна експортувала майже 13 тис. тонн яблука на суму $ 3,8 млн. В той самий період 2016 року було експортовано лише 5,0 тис. тонн українського яблука загальною вартістю $ 1,02 млн. При цьому, обсяги імпорту в порівнянні з минулим сезоном впали більш ніж в 3 рази до 2 тис. тонн загальною вартістю $ 800 тис.

“Слід зазначити, що структура експорту українського яблука цього року теж була незвичайною. Хіба не вперше за всю історію Незалежності країни в першій половині поточного сезону головним покупцем Українського яблука став ЄС. Але туди ми відправляли промислове яблуко, тоді як майже єдиним покупцем українського десертного яблука лишилась Білорусь. Тобто «витягти» експорт ми змогли лише завдяки дефіциту сировини для виробництва концентрату в Європі. Станом на 1 лютого 2018 року, структура суттєво не змінилась – в загальному українському яблучному експорті більша частина – це промислове яблуко. Ну а падіння імпорту цілком зрозуміло: в Польщі, нашого головного постачальника, яблука цього року мало і воно відносно дороге”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

А от в Польщі, навпаки, суттєво погіршилась ситуація в міжнародній торгівлі яблуком. Ця країна за перші 5 місяців поточного сезону експортувала на третину менше яблука, ніж в той самий період минулого року: загальний обсяг експорту склав 170 тис. тонн , або $ 81 млн. проти 230 тис. тонн в минулому році загальною вартістю $ 72 млн. А от імпорт до Польщі збільшився майже в 3 рази, хоча він, як і раніше, суттєво менший за експорт – в перші 5 місяців 2017 року на територію Польщі було ввезено 15 тис. тонн яблука загальною вартістю $ 8,1 млн. Країни Балтії та Італія стали головними постачальниками яблука до Польщі у вказаний період.

В обох країнах цього року яблука коштують помітно дорожче, ніж рік тому. За даними «Інфо-Шувар», в листопаді ціни на українське яблуко перевищували показники минулого року мінімум на 30%, а в Польщі різниця в цінах була майже двократною. Станом на перший тиждень березня, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку «Шувар» десертне яблуко пропонується по 15-17 грн/кг (0,46-0,52 EUR/кг) і це в 2 рази вище, ніж рік тому. В Польщі на варшавському ринку «Броніше» яблуко пропонується по 1,85-4 zl/кг (0,44-0,95 EUR/кг) і це теж в 2 рази перевищує показники минулого року.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-yabluka-obskakaly-polski
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати