Tempo950x100

Tempo300x100

Українську олію споживають у 124 країнах світу

Українську олію споживають у 124 країнах світу

Про це сказала заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева на VI Конференції операторів олійно-жирової галузі Вlack Sea Oil Trаde – 2018, повідомляє Укрінформ.

“Ми експортуємо олію у 124 країни світу. Найбільший покупець нашої олії – Індія”, – сказала  Трофімцева.

При цьому, за словами заступника міністра, якість продукції, виготовленої на малих потужностях, викликає тривогу.

“В Україні велика проблема з сірим і чорним ринком (олії – ред.). Викликає занепокоєння якість виробництва на малих потужностях, які часто не зареєстровані. Адже здоров’я починається з поля”, – зазначила Трофімцева.

У фокусі уваги учасників конференції, організованої компанією “УкрАгроКонсалт”, були глобальні сценарії розвитку ринку олійних культур та рослинних олій, цінові прогнози, прибутковість олійного сектору.

За словами генерального директора УкрАгроКонсалту Сергія Феофілова, рекордне для України виробництво олійних культур на тлі низьких світових цін призведе до зниження прибутковості олійного сектору. Тож у нинішньому році валютна виручка залишиться сталою, попри зростання фізичних обсягів експорту.

Сьогодні світові ціни на рослинні олії, в тому числі соняшникову, найменші за останні 10 років – 695-700 дол. за тонну.

Водночас, на думку експерта УкрАгроКонсалту Юлії Гаркавенко, сьогодні Україна стоїть перед необхідністю імпорту олійної сировини для завантаження власних виробничих потужностей. І можливість імпорту, приміром, американської сої для завантаження виробничих потужностей видається доволі реальною.

При цьому, впевнені експерти галузі, Україна має достатній потенціал, щоб нарощувати виробництво за рахунок збільшення врожайності олійних культур на власних полях.

Нагадаємо, у першому півріччі 2018 року Україна експортувала жирів та олій на 2,2 млрд дол. США, що на 7,6% менше минулорічних показників за відповідний період. Основним експортним товаром цієї групи є соняшникова олія. Її продано за кордон на суму 2,1 млрд дол. США – на 187 млн дол. США менше, ніж за шість місяців попереднього року.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinsku-oliyu-spozhyvayut-u-124-krayinah-svitu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати