Українських чорноземів вистачить на 75 років

Українських чорноземів вистачить на 75 років

Про це розповів Олег Нів’євський, старший економіст проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки, пише agroday.com.ua.

«Таким чином, українських чорноземів вистачить лише на… 75 років. Якщо порахувати втрати у грошовому еквіваленті, то цифра сягне $5 млрд або $160 на гектар», — цитує Нів’євського Українська аграрна конфедерація.

Експерт акцентує, що ВВП аграрного сектору нині сягає $10 млрд і цей ВВП Україна отримує за рахунок втрати родючості свої ґрунтів.

«Цю проблему вже розуміють на рівні великих агрокомпаній, на державному – ні», — каже Нів’євський.
Олена Корчинська із Інституту аграрної економіки додає, що українські грунти втрачають родючість через багато чинників. Серед них — і брак елементів живлення, і підвищення кислотності, і екологічна забрудненість.

Аби виправити ситуацію фахівці рекомендують аграріям впроваджувати технології точного землеробства з меншим використанням плугів, ефективніше управляти використанням водних ресурсів, застосовувати зрошення. Державі — розробити стратегію адаптації агросектору до змін клімату, моніторити стан грунтів, впроваджувати повноцінне агрострахування.

Нагадаємо, загалом у світі розмивається і руйнується кожен рік майже 36 млрд тонн грунтів. У найбільшій небезпеці знаходяться Африка на південь від Сахари, Південна Америка і Південно-Східна Азія.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyh-chornozemiv-vystachyt-na-75-rokiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати