Tempo950x100

Tempo300x100

Український фермер втрачає 1000 доларів з гектару через мораторій

Український фермер втрачає 1000 доларів з гектару через мораторій

Про це в в статті для Економічної правди пише консультант Світового банку Денис Нізалов.  

Він наголошує, що в сільському господарстві переважають однолітні культури: соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю.

Експерт вважає, що саме через мораторій, який діє в Україні з 2002 року фермери відмовляються від довгострокових інвестицій, адже побоюються, що з ними не продовжать договори оренди.  

“1000 доларів з гектару втрачає фермер, який вирощує однорічні культури, а з 2002 по 2012 рік Україна втратила до 43 тис га багаторічних культур. Як наслідок, ми не маємо довгострокових інвестицій ні в сільськогосподарське виробництво, ні у сферу послуг, ні у місцеву інфраструктуру”, — зазначає він.

“Через це працівники з села емігрують у пошуках роботи, тому щороку з мапи України зникає близько 30 сіл”, — пояснює експерт Світового банку.

За його словами найбільше робочих місць на селі створюють  галузі, які вимагають довгострокових інвестицій і тривалої окупності: садівництво, ягідництво, тваринництво.

“Наприклад, в агрохолдингу, що займається рослинництвом, на 1000 га землі зайнято 7 людей, тоді як у тваринництві на 100 га зайнято близько 100 людей”, — зазначає він.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року за продовження мораторію проголосувало 236 депутатів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів спочатку очікував ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року.

Замість цього Верховна Рада в кінці жовтня продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року.

Однак земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду.

Раніше прем’єр Володимир Гройсман заявив, що уряд досі працює над проектом закону”Про обіг земель сільськогосподарського призначення”.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-fermer-vtrachaye-1000-dolariv-z-hektaru-cherez-moratorij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати