Український козівник збирається вийти на експортний ринок Європи

Український козівник збирається вийти на експортний ринок Європи

“Ми вибрали зааненську породу, тому що у неї висока якість молока і великі надої. Вони дають до 8 літрів молока! Ми поки не дійшли до такого рівня, сьогодні ми від них отримуємо близько 4-х літрів”,– розповідає фермер Руслан Литовченко.
Козяче молоко за своїми поживними якостями найбільш наближене до людського, тому краще засвоюється організмом.

“Наш шлунок легше засвоює саме таке молоко, тому що є різниця в білковому, жировому складі. Козяче молоко набагато менше впливає на людину, яка має захворювання печінки. Воно жирне, дуже поживне, але жир там інший, він не перевантажує наш жировий обмін”, – говорить дієтолог Юлія Сурай.

Козяче молоко дає менше навантаження на травну систему і розщеплюється набагато швидше, ніж коров’яче. Його рекомендують навіть при дієтах по зниженню ваги і дають дітям, у яких травна система до кінця не сформована.

Поки у фермера немає землі для вирощування кормів, тому їх закуповують у інших підприємств. У планах у Руслана взяти в оренду паї.
Тварин годують луговим сіном, люцерною, гороховою соломою, зерновими гранулами, в які входить ячмінь, соняшник, кукурудза. Також окремо дають сіль і крейду, щоб шерсть не була ламкою. Температура води для випоювання худоби – 36˚С.

“У 2018 році поголів’я кіз в Україні орієнтовно становило 582 тисячі голів. З них 98% були у малих фермерських господарствах. Вони складають 6% серед усіх господарств, які вирощують тварин. Що стосується експорту кіз з України, то ми продаємо їх в Туреччину, Азербайджан, Ліван, тобто, до країн Сходу”, – розповідає аналітик Ольга Боднар.
У планах Руслана Литовченка – запустити нову сироварню, яка буде переробляти до 700 л молока. Новий цех вже в процесі підготовки. Зараз на підприємстві чекають нове обладнання, яке дозволить виготовляти напівтверді сири.
“Україна – дуже перспективна держава. Я хочу, щоб такі підприємства більше розвивалися. Вважаю, що ми можемо бути конкурентними, коли вийдемо на європейський ринок, тому що у нас якісна земля, поля, на яких ми випасали тварин, тому і чисте якісне молоко”, – говорить Руслан Литовченко.

Джерело: uatv.ua

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-kozivnyk-zbyrayetsya-vyjty-na-eksportnyj-rynok-yevropy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати