Український молочний індекс є найгіршим за три роки

Український молочний індекс є найгіршим за три роки

Український молочний індекс (УМІ) показує умовну прибутковість виробництва молока професійними господарствами. Порівняно з груднем 2018-го року УМІ в січні 2019 року впав на пів відсотка, та був нижчим на 8,3% за минулорічний. Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст ФАО на своїй сторінці у Facebook.

«Чому ж УМІ знизився, адже ціни на молоко зросли? А вся проблема в наших кормах — дорожчають і дорожчають. А без кормів, як відомо, молока не буде. Цього разу подорожчали кормові зернові культури, а от шроти лишалися дешевшими», — зазначив Андрій Ярмак.

Він підкреслив, що УМІ для січня 2019 року був на 11% нижчим, ніж середній за попередні сім січнів. Але все не так погано, як було в дуже кризові 2015−2016 роки — сьогоднішній УМІ на 18−20% вищий ніж тоді.

«У лютому наш УМІ завжди йде вниз. 7 з 7 разів в мінус. В середньому на 9%. Але я не вірю в технічний аналіз, тому не дуже зважайте на це. А якщо ж брати тенденцію по кормах, то думаю, що все-таки УМІ в цьому році в лютому теж впаде, адже корми дорожчають», — підкреслив експерт.

«Зверну увагу також на укріплення гривні. Це негативний фактор для молочних експортерів, адже він робить наш продукт менш конкурентним. Відповідно, потрібно уважним бути з цінами на молоко. Та ми ж знаємо, що експортні товари у нас виробляють переважно з весни до літа, тому це теж не дуже великий чинник. А от імпортні сири можуть трошки подешевшати», — підсумовує Андрій Ярмак.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-molochnyj-indeks-ye-najhirshym-za-try-roky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    БІЛЬШЕ НОВИН