Tempo950x100

Tempo300x100

Український ринок свинарства трансформується під європейські стандарти

Український ринок свинарства трансформується під європейські стандарти

Він закріплює, що відходи життєдіяльності тварин з категорії, власне, відходів переходять в категорію побічних продуктів, що вимагає опису критеріїв і протоколів поводження з ними, пише agroinsider.com.ua.

Також, у зв’язку зі зміною дефініції, контроль за нею переходить із зони відповідальності природоохоронного законодавства в зону контролю Держпродспоживслужби.

Зараз експертне співтовариство і представники профільної асоціації працюють над заповненням цього нормативного пробілу. Асоціація «Свинарі України», із залученням експертів та за підтримки проекту USAID «Підтримка аграрного та сільського розвитку», бере участь в розробці національного стандарту за оцінкою впливу на навколишнє середовище для підприємств, що займаються свинарським бізнесом.

За даними Держстату України, за станом на 1 квітня 2018 року в Україні налічується 6135,3 тис. голів свиней, що на 8,1% менше ніж на 1 квітня 2017 р., з них в сільськогосподарських підприємствах знаходиться 3359,6 тис. голів (на 4,3% менше) та в господарствах населення 2775,7 тис. голів (на 12,3% менше). Показники реалізації в Україні свиней на забій (у живій вазі) в січні-березні 2018 р склали 118,4 тис. тонн, що на 9,7% менше ніж у січні-березні 2017 р.

Глобальний ринок свинини зростає, додаючи близько одного відсотка в рік, що в загальному обсязі становить близько одного мільйона тонн додаткового виробництва свинини в усьому світі. Споживання свинини в Україні — близько 19 кг на людину в рік, при тому, що в Європі — близько 40 кг в рік. Глобальні проблеми в свинарстві, які слід вирішити в найближчому майбутньому з огляду на нові законодавчі вимоги — це протокол поводження з відходами — гноєм, а також трупами свиней. «Це проблема державного рівня. Це неправильно, що загибле поголів’я свиней треба кудись везти, а не утилізувати безпосередньо в господарстві», — говорить Олександр Дмитрук, голова фермерського господарства «Вітам» (Житомирська обл.), нагадуючи, що ветсанзаводів, які займаються утилізацією на держрівні, явно недостатньо.

Андрій Сухий, комерційний директор ТОВ «Еко Міт» також називає дефіцит утилізаційних потужностей основною проблемою галузі. «Утилізаційний завод у Львівській області не працює вже більше року. Тому ми були змушені на території господарства поставити крематорій, щоб вирішити це питання. Цей об’єкт витратний по грошах і був зроблений у відповідності з усіма нормами і законами», — розповідає він. Завдяки хорошим відносинам з місцевим населенням проблему утилізації відходів його підприємству вдається вирішити, хоча сам він визнає, що цей процес вимагає більшої впорядкованості.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-rynok-svynarstva-transformuyetsya-pid-yevropejski-standarty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати