Tempo950x100

Tempo300x100

Український ринок ягід почав відновлюватись

Український ринок ягід почав відновлюватись

Доходи населення поступово відновлюються, а значить і пожвавлюється інтерес українців до ягоди. Експортери й далі мають намір розширювати обсяги й географію продажів. Особливо зросло постачання за кордон заморожених ягід. Тому, на думку фахівців, у даний час інвестування коштів у вирощування ягід в Україні є дуже перспективним і далекоглядним. Про це повідомляє pro-consuling.ua.

Традиційними лідерами українського ягідного ринку є полуниця, малина й чорна смородина.

За останні п’ять років найвища ємність ринку полуниці була зафіксована у 2013 р. Наступні три роки обсяги споживання цієї ягоди стабільно скорочувалися, що викликано вже згаданими наслідками кризи в економіці. Відновлення полуничного ринку почалося тільки у 2017 р. За підсумками перших трьох кварталів минулого року зростання ємності ринку цієї ягоди склало 11,3 % в порівнянні з аналогічним періодом 2016р.

Менше постраждав від кризи ринок малини. Протягом 2012–2016 рр. його обсяг перебував приблизно на одному рівні — 30–31 тис. т, вагаючись рік від року в межах 3–4 %.

Смородина замикає трійку лідерів ягідного ринку. Тут також, як і в полуниці, відзначається плавне щорічне зниження обсягів, починаючи з 2014 р. Проте, на відміну від лідера, негативна тенденція не перервалася й у 2017 р., незважаючи на збільшення посівних площ на 9 %. Це пояснюється тим, що саджанці смородини в перший рік дають урожай вполовину менший, ніж у другій.

Експерти зазначають, що нові господарства більше зосереджуються на вирощуванні не лідерів ринку, таких, як полуниця або малина, а ягід, що вважаються в нашій країні нішевими: лохина, чорниця, ожина, журавлина, та ін. Такий тренд пояснюється тим, що в даних сегментах ринку поки немає жорсткої конкуренції й новому виробнику легше завоювати собі «місце під сонцем».

Джерело: kurkul.com

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-rynok-yahid-pochav-vidnovlyuvatys
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати