Tempo950x100

Tempo300x100

Український сік підкорює світ

Український сік підкорює світ

Найбільшим споживачем українських соків є Європейський Союз, куди минулого року відвантажили 71% всього обсягу експорту соку з України, пише agro.guide.

США та Канада займають 19%, ще 8% припадає на країни СНД і 3% – на Азію. Таким чином, ЄС є абсолютним лідером серед імпортерів українського соку.

Про це розповіла аналітик УКАБ Дaр’я Гриценко, повідомляє проект U open EU.

Серед країн ЄС основними покупцями є Польща, куди у 2018 році відвантажили 16,5 тис. тонн продукції (32% всіх поставок з України), Австрія – 16,5 тис. тонн (32%) та Німеччина – 10,6 тис. тонн (21%).

Також до п’ятірки входять Нідерланди (6% або 3,1 тис. тонн) та Словаччина (4% або 1,9 тис. тонн).

92% від загального обсягу експорту українського соку в ЄС припадає на яблучний сік. Також серед переліку є томатний і вишневий соки, фруктово-овочеві напої.

Загалом, за даними Eurostat, серед соків, котрі ЄС імпортує з інших країн (не країн ЄС), основу складають апельсиновий та яблучний соки.

Найбільшими країнами-покупцями соків є Нідерланди – 46% всіх соків та Бельгія – 33%. П’ятірку основних покупців закривають Німеччина – 4%, Іспанія – 3% та Великобританія – 3%.

В той же час, Україна входить в топ-10 основних торгових партнерів ЄС з експорту соків, займаючи 8-ме місце.

Найбільшим ж партнером ЄС є Бразилія (62% всіх закупок ЄС). Далі йдуть Коста-Ріка (6%), Туреччина (4%), Китай і Таїланд (по 3% відповідно).

В рамках Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС діють квоти на безмитний експорт соків з України до країн ЄС. Дія безмитних квот розпочалася ще в середині 2014 року і кожного року квоти використовуються на 100%.

Станом на початок 2019 року розмір квоти на безмитний експорт соків з України до ЄС становить 16 тис. тонн, при цьому квота була вже повністю закрита ще у січні поточного року.

Також з 1 жовтня 2017 року на три роки була введена додаткова квота на безмитний експорт соків з України, котра складає 500 тонн, проте її використання не розпочато.

Найбільшим споживачем українських соків є Європейський Союз, куди у 2018 році відвантажили 71% усіх поставок. США та Канада займають 19%, ще 8% припадає на країни СНД і 3% – на Азію. Серед країн ЄС основними імпортерами є Польща, Австрія та Німеччина. Також до п’ятірки входять Нідерланди та Словаччина.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskyj-sik-pidkoryuye-svit
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати