Tempo950x100

Tempo300x100

Українським експортерам горіха доведеться знижувати ціни

Українським експортерам горіха доведеться знижувати ціни

Українські компанії-постачальники волоського горіха відзначають, що ринок виявився набагато більш конкурентним і складним, ніж передбачалося раніше, пише EastFruit.

Зокрема українські експортери відзначають, що ціни на український горіх в даний момент набагато вищі, ніж встановлений в даному регіоні рівень цін. В середньому, ядро українського волоського горіха переоцінене на півтора-два долара за кг за ту категорію якості, яка пропонується. При цьому особливих перспектив зростання цін на цьому ринку не видно. Більш того, не можна виключити і подальшого зниження цін на волоський горіх на Близькому Сходу в довгостроковій перспективі.

«Український горіх програє конкуренцію на узбецькому ринку Близького Сходу, оскільки позиціонується саме в недорогому сегменті. На даний момент Україна посідає четверте місце по постачанню ядра волоського горіха в регіон і шосте місце з постачання горіха в шкаралупі», – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). «Тим не менш, протягом останніх п’яти років експорт волоського горіха з України в цей регіон знизився в п’ять разів, у той час як експорт волоського горіха з Узбекистану виріс у два з половиною рази. Тому, фактично, зараз Узбекистан замінює Україну на цьому ринку, а незмінними лідерами залишаються США та Чилі», – пояснює тенденції експерт ФАО.

Аналітики оцінюють обсяг імпорту волоських горіхів в країни Близького Сходу в 420 млн, з яких 65% припадає на дві країни: Туреччини та ОАЕ. Імпорт зростає на 15% в рік. У натуральному вимірі регіон ввозить близько 110 тис. тонн горіха: 30 тонн ядра і 80 тис. тонн в шкаралупі горіха.

Щоб успішно продавати горіх на цей ринок, українським експортерам необхідно буде або істотно підвищити якість волоського горіха, або суттєво знизити ціни. Враховуючи перспективи різкого зростання врожаю волоського горіха в Україні в найближчі роки, швидше за все доведеться працювати відразу в двох напрямках: підвищення якості та зниження ціни.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinskym-eksporteram-horiha-dovedetsya-znyzhuvaty-ciny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати