Tempo950x100

Tempo300x100

Україну може накрити хвиля вірусних хвороб овочевих культур

Україну може накрити хвиля вірусних хвороб овочевих культур

Про це propozitsiya.com розповів директор Агроцентру «Січ», що в с. Олексіївка поблизу Нікополя, агроном-овочівник з багаторічним стажем Володимир Хвостик.

Авторитетний в овочівницьких колах фахівець, який у своєму Агроцентрі надає консультаційну підтримку багатьом виробникам овочів у плівкових теплицях у місцевості з найбільшою в Україні концентрацією малих плівкових теплиць (на іншому боці Каховського водосховища – знаменита Кам’янка-Дніпровська, де у В. Хвостика теж чимало клієнтів), а також випробовує нові гібриди овочевих культур, добрива та пестициди, називає основною причиною нинішньої загрози поширення так званого самозбору.

Цим терміном називають насіння, зібране з плодів гібридів овочевих культур і використане для сівби. Усім професійним овочівникам відомо, що гібридне насіння набагато слабше, ніж сортове, успадковує батьківські риси. Однак зниження прибутків дрібних виробників овочів у плівкових теплицях і високі ціни на гібридне насіння, майже повністю імпортне, змусило багатьох економити на всьому. Тож багато хто почав економити на гібридному насінні, яке потрібно купувати кожен рік нове, і замість нього сіяти самозбір.

Однією з найбільших вад самозбору В. Хвостик називає те, що таке насіння часто не успадковує стійкості до вірусів, закладеної селекціонерами в гібридному насінні. Тож рослини, що виростуть із самозбору, можуть стати не тільки легкою здобиччю для вірусних хвороб, а й перенощиками вірусів на рослини, вирощені з гібридного насіння.

«Звичайно, випадіння рослин і втрати врожаю у тих, хто висіває гібридне насіння, будуть значно меншими, але вони все одно будуть відчутними», – попереджає В. Хвостик.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinu-mozhe-nakryty-hvylya-virusnyh-hvorob-ovochevyh-kultur
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати