Tempo950x100

Tempo300x100

Урожай-2017: що буде з цінами через недобір зернових

Урожай-2017: що буде з цінами через недобір зернових

В Україні наближається до кінця збирання врожаю: за останніми даними Мінагрополітики, на 20 жовтня в засіках країни вже знаходиться 47,8 млн тонн зерна. Залишилося зібрати пізні зернові та зернобобові – це кукурудза, горох, соя – з 15% засіяних площ, пише Сегодня. У Мінагропроді прогнозують, що вдасться вийти на 60-63 млн тонн, це на 5-10% менше, ніж зібрано в рекордному 2016 році. Аналітики продринку відзначають, що недобір призведе до зниження експорту і зростання цін на бакалію.

Що зібрали

За інформацією аграрного міністерства, пшениці зібрано 25,7 млн ​​тонн, це на 1,5 млн тонн менше, ніж рік тому. Але, як роз’яснила заступник міністра Олена Ковальова, потреби країни в продзерні, зерні для корму худоби і для переробної промисловості будуть задоволені повністю, так як на внутрішнє споживання необхідно всього 9,6 млн т, в тому числі для борошна, макаронів – 4,7 млн т, або більш ніж по 100 кг на рік на одного українця. Втім, виробники і трейдери вже планують продати в 2017/18 маркетинговому році 16,5 млн т пшениці, тобто для внутрішнього ринку її залишається 9,2 млн т.

Також зібрано 183 тис. т гречки, 10,5 млн т соняшнику, 2,8 млн т сої. Добре в цьому році вродила жито – 420 тис. т, це рекорд, рік тому було 391,5 тис. т. За словами першого заступника міністра Мінагропроду Максима Мартинюка, Україна вперше за всі роки незалежності зможе не імпортувати жито для випічки житнього хліба. Набагато гірше з кукурудзою – однією з головних експортних культур: поки з 47% площ взято всього 9,7 млн ​​т при середній врожайності 46,2 ц / га. Для порівняння: в 2016 р кукурудзи зібрали 28 млн т при середній врожайності 66 ц / га.

Таке велике зниження директор інформкомпаніі “ПроАгро” Микола Верницький пояснює посушливим літом: “Постраждали від посухи області лісостепової зони, – в Харківській області поточна врожайність на 39% нижче, ніж рік тому, в Полтавській – на 31%, в Київській – на 28%, Черкаській – на 27% “. Але експерт прогнозує, що за рахунок регіонів Полісся – Чернігівська, Житомирська область, де врожаї кукурудзи вищі, – вдасться в підсумку отримати середню врожайність по цій культурі не менше 59 ц / га, а валовий збір складе більше 22 млн т.

Бюджет і ціни

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що експорт зерна, насамперед кукурудзи, може знизитися, причому ціни на світовому ринку в доларах теж впадуть, а значить, бюджет України отримає менше доходів. Але на внутрішньому ринку ціни на соняшникову олію, борошно можуть ближче до кінця року піднятися на 5-7% через те, що український бізнес збільшив експорт за кордон найбільш ходових продуктів харчування, таких, наприклад, як соняшникова олія.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначив, що у нас поки нижче ціни на хліб, ніж в Європі, а по крупах вони майже зрівнялися. “Якщо українські продукти почнуть дорожчати – поставщики почнуть завозити дешевші імпортні”, – вважає Дорошенко.

Дорогі яблука і дешеві банани

Не очікується в Україні в нинішньому сезоні і дешевих яблук, які є основними фруктами для більшості населення. За інформацією керівника проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти” Олександра Хорєва, в 2017 році збір яблук скоротився у нас на 10%, або до 1 млн т. Навіть в серпні-вересні, в розпал сезону яблука в опті коштували вдвічі дорожче, ніж рік тому, або 8-15 грн / кг залежно від сорту та якості. А так як в цьому році садівництва Польщі, яка є головним постачальником яблук не тільки в Україні, але і в країни ЄС і Росію (через Білорусь), втратили майже 30% врожаю, або 1,2 млн т, то сподіватися на дешевий польський імпорт , як було в останні роки, нам не доводиться.

Навпаки, за прогнозами аналітика “Інфо-Шувар” Тетяни Гетьман, в листопаді на українському ринку можливий сплеск цін на зимові сорти яблук до 30 грн / кг через те, що наші фермери захочуть скористатися моментом, щоб заробити, і почнуть імпортувати яблука в Європу, де вони дорожче, ніж у нас (до 1 євро / кг). Натомість експерт обіцяє нам дешеві банани через те, що в країнах Латинської Америки в цьому році рекордна кількість бананів. Уже зараз банани в роздробі коштують 22-23 грн / кг (зазвичай 26-30) і можуть ще подешевшати. Але, за словами Гетьман, ціна бананів буде залежати від курсу долара, який зараз пішов вгору.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/urozhaj-2017-shcho-bude-z-cinamy-cherez-nedobir-zernovyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати