Tempo950x100

Tempo300x100

Урядова модель передачі земель громадам може збільшити корупцію

Урядова модель передачі земель громадам може збільшити корупцію

Про це на своїй сторінці у Facebook, заявив керівник програм практичної політики Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай, пише landlord.ua.

На засіданні Кабінету Міністрів України 31 січня 2018 року прийнято рішення позбавити право одноосібного ухвалення рішення щодо розпорядження землею біля ОТГ Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру. Згідно нього, Держгеокадастр має передати землі державної власності за межами населених пунктів у комінальну власність об’єднаних територіальних громад до кінця 2018 року.

На думку Олександра Солонтая, таке рішення Кабміну має право на існування, але тимчасово.

«Щодо передачі земель за межами населених пунктів, основне слово має терміново сказати Верховна Рада, яка з 2014 року гальмує розгляд відповідних законопроектів. Якщо їх не проголосувати, то замість земельної децентралізації, відбудеться посилення корупції для фермерів та аграріїв, яким замість одного органу, доведеться давати хабарі в два», — заявив він.

Таке рішення урядовців стосується лише 665 вже створених об’єднаних територіальних громад. Загалом вони  отримають у свою власність 760 тисяч гектарів прилеглих земель.

«Нажаль, уряд знову згадує тільки про ОТГ, і забуває про міста обласного значення, але всеодно нове розпорядження уряду це перемога. Можливо, в майбутньому містам теж дозволять стати учасниками об’єднання громад, і тоді це питання зніметься», — додав експерт.

Алгоритм передачі землі передбачає чотири етапи. ОТГ звертається з клопотанням до обласного управління Держгеокадастру. Після відбувається інвентаризація земель ОТГ, які до цього не були передані у користування. Потім, реєстрація проінвентаризованих ділянок в державному кадастрі. І останній етап — передача земель у комунальну власність громади наказом начальника обласного управління Держгеокадастру.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/uryadova-model-peredachi-zemel-hromadam-mozhe-zbilshyty-korupciyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати