Tempo950x100

Tempo300x100

В Ізраїлі вирощують помідори, які не потребують поливу

В Ізраїлі вирощують помідори, які не потребують поливу

Новим томатам потрібно на 90% менше води, ніж для культивації традиційних сортів, пише propozitsiya.com.

Новинку відрізняє незвичайна стійкість до посухи і високих температур. Якщо надстійкі помідори виявляться до того ж смачними, соковитими, даватимуть хороший врожай, то фермери зможуть зітхнути з полегшенням – золота жила знайдена. Поки томати, здатні обходитися дуже малою кількістю води, вирощуються і тестуються в Ізраїлі.

40 тисяч кущів 200 сортів – таке розмаїття на цьому експериментальному полі. Для деяких підвидів життя тут не комфортне: кущі поливали перші три тижні сезону; а потім вони не отримали ні краплі до кінця посушливого і спекотного літа.

“Ми знаємо: хочеш отримати соковитий плід, поливай томати регулярно та щедро. Але нас цікавить, чи можна домогтися того ж результату, обмеживши деякі сорти у воді. Як тільки з’ясуємо, хто з наших підопічних витримає такий жорсткий режим, відразу ж перейдемо до наступної стадії досліджень”, – розповіла агроном Сата Міт Кош.

Завдання вивести стійкі до посухи томати вчені отримали в рамках Європейського дослідницького проекту. Фахівці вирішили не торкатися ГМ- сортів і звернутися до ресурсів природи.

“Ми вивчаємо природне біорізноманіття, виділяємо в природі потрібні нам моделі “поведінки” тих чи інших сортів, окремих особин, а потім шляхом схрещування намагаємося вивести потрібний нам сорт томатів. Завдання – отримати, скажімо так, звичний нам помідор, який завдяки селекції взяв щось нове у природи”, – зазначив агроном Даніель Замір.

Мале споживання води томатами – привабливе для фермерів, однак перш за все помідори повинні бути смачними і соковитими. У цій лабораторії щорічно тестують 700 сортів. Найвдаліші відбирають на насіння. У базі наукового центру за роки роботи накопичилося 12 тис. видів цікавого посівного матеріалу. Велика увага приділяється смаковим якостям, солодощі та аромату, кольору та текстурі.

Виростивши кілограми томатів, дослідники знайшли найсмачніший, солодкий і найкрасивіший. Вчені приступають до вивчення його ДНК з тим, щоб потім схрестити вдалі види з іншими. Далі має бути селекція, схрещування – на тлі триваючих наукових пошуків.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-izrayili-vyroshchuyut-pomidory-yaki-ne-potrebuyut-polyvu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати