В наступному сезоні відбудеться консолідація виробників замороженої ягоди та конкуренція за сировину

В наступному сезоні відбудеться консолідація виробників замороженої ягоди та конкуренція за сировину

За останні п’ять років імпорт замороженої малини знизився на 4%, в той час як загальний імпорт заморожених ягід зріс на 14%, повідомляє прес-служба УПОА.

Таким чином питома вага замороженої малини в світовій торгівлі замороженими ягодами знизилася з 23% у 2013 році до 19% в 2018 році. Більш того, в 2015 році питома вага торгівлі замороженою малиною досягала навіть 25%.

Однак якщо оцінювати торгівлю малиною і ожиною в натуральному вимірі, то тут тенденції виявляються прямо протилежними. Обсяги світової торгівлі малиною стрімко ростуть. У 2018 року торгівля між країнами досягала 480 тис. тонн – це тільки зареєстровані транзакції. За останні п’ять років обсяг торгівлі замороженою малиною в натуральному вимірі виріс на 23%, а це значить, що середня ціна впала, за вказаний період, на 27%.

«Основною причиною падіння світових цін на малину, які і привели до зниження виручки експортерів в цьому сегменті, стало різке зростання виробництва і заморозки малини в Україні, а також в Боснії і Герцеговині. При цьому якість продукції була переважно невисокою, що зробило ще більш істотний тиск на світові ціни замороженої малини», – зазначає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

«Кілька поспіль сезонів низьких закупівельних цін на малину і низьких цін на заморожений продукт, привели до двох наслідків в 2019 році: масової викорчовуванню плантацій малини в Україні, Польщі, Сербії, Боснії і Герцеговині, і зростанню світового попиту на заморожену малину. Відповідно, вже влітку 2019 року ціни на свіжу малину і на малину для переробки почали відновлюватися практично у всіх країнах, як ми і прогнозували, а ціни на заморожену малину продовжують рости і зараз, у міру того, як світові імпортери малини бачать порівняно невеликі обсяги пропозиції готової продукції»,- зазначає експерт.

Зростання світових цін на малину підтверджують також українські виробники і експортери ягоди. «Експортна ціна на малину шокової заморозки класу «екстра» виросла за рік на 40%, а на «грис», тобто на роздроблену крихту малини, приблизно в два рази в порівнянні з минулим сезоном, що є об’єктивним відображенням змін у ситуації з попитом і пропозицією», – каже Тарас Баштанник, керівник ТОВ “Українська ягода”, підприємства, яке займається вирощуванням, заморожуванням і експортом малини.

«У 2017 році ціни на заморожену малину класу «екстра» були на рівні 1,7 євро за кг, при експорті її оптовими партіями. У 2018 році ціна впала до неймовірних 1,4-1,5 євро за кг, а в цьому сезоні, вже зараз, продати на експорт заморожену малину шокової заморозки можна по 2,1 євро за кг, з доставкою до Польщі або прибалтійських країн Євросоюзу», – говорить Тарас Баштанник

Що стосується прогнозів, то, на думку Тараса, ціни на малину в даний момент є збалансованими, але він не виключає, що продукція може ще більше подорожчати до кінця сезону.

Аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) вважають, що до травня 2020 року ціни на малини шокової заморозки в Європі можуть вирости ще на 10-15% по відношенню до сьогоднішнього рівня. При цьому вони відзначають високий попит на малину не самих вищих категорій якості, найімовірніше тому, що споживачі звикли до порівняно невисоких цін.

При цьому аналітики УПОА не вважають, що високі ціни на малину в цьому сезоні знову приведуть до різкого розширення плантацій під цією ягодою. Швидше за все, в наступному сезоні, на думку УПОА, почнеться консолідація підприємств, що займаються заморожуванням ягід, а також посилення конкуренції за сировину. Адже нових підприємств з сучасними підходами до технологій заморозки ягід не так вже й багато. Тому деякі учасники будуть змушені виходити з бізнесу або ж шукати значні кошти для його розширення і поліпшення з урахуванням реалій цього бізнесу.

Очікується також, що буде відбуватися поступове поліпшення маркетингу готової продукції. Зокрема, все більше українських експортерів ягоди будуть створювати власні бренди і шукати свої ніші для продукції по ще більш високій ціні. Наприклад, поставляти заморожені ягоди в багаті країни, які їх раніше майже не експортували. Наприклад в Сінгапур, як це зробила одна з українських компаній.

Найбільшими імпортерами замороженої малини в світі є Німеччина, Франція, США, Бельгія, Великобританія і Канада. В останній час, на тлі зниження власних обсягів виробництва, до них почала «підтягуватися» і Польща. У топ-20 найбільших імпортерів замороженої малини в світі майже всі країни представляють Європу або Північну Америку. Єдина азіатська країна тут – це Японія. Вона замикає двадцятку найбільших імпортерів замороженої малини. Також до цього числа входить Австралія, що займає десяте місце.

Серед двадцяти найбільших, найбільші темпи нарощування імпорту у Іспанії та Польщі. Також досить швидко росте імпорт замороженої малини в Сербію, Росію, Ірландію, Канаду, Великобританію та Австралію.

Уже в 2019 році, ми, швидше за все, побачимо відновлення зростання світової торгівлі замороженої малини в вартісному вимірі, завдяки зростанню цін. А ось обсяги продажів, внаслідок зниження обсягів виробництва, можуть помітно знизитися.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-nastupnomu-sezoni-vidbudetsya-konsolidaciya-vyrobnykiv-zamorozhenoyi-yahody-ta-konkurenciya-za-syrovynu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати