Tempo950x100

Tempo300x100

В Польщу на яблука: як і скільки заробляють українці в ЄС

В Польщу на яблука: як і скільки заробляють українці в ЄС

За даними заступника міністра закордонних справ Польщі Бартоша Чихоцкого, в Польщі живуть і працюють понад 1,2 млн українських заробітчан, інформує еizvestia.com.

В минулому році вони перерахували на батьківщину астрономічну суму — близько 8 млрд польських злотих (тобто близько 2,2 млрд доларів). За словами польського чиновника, ця сума становить понад 3% українського ВВП.

Про що мовчать міністри

Бартош Чихоцкий — не перший польський чиновник, який повідомляє про величезні суми, які заробітчани переказують в Україну. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський. У той же час польські чиновники не говорять про умови, в яких доводиться працювати українцям, які часто не відповідають ні польським, ні загальноєвропейським трудовим стандартам.

Кріпаки?

«Спочатку мені сказали, що денна норма — п’ять великих ящиків. Це реально. Одна людина теоретично це може зробити. Але в процесі мені пояснили негласні правила: в наказовому порядку потрібно набирати не 5 ящиків, як домовлялися, а 8-10. Для цього доводиться дуже швидко працювати», — цитують заробітчанку українські активісти. Часто працівників змушують працювати без вихідних.

Хто допоможе?

Проблемами українських заробітчан у Польщі зацікавилися не тільки українські, але й польські активісти. У минулому році загально польську союз профспілок допоміг українцям організувати Міжгалузевої профспілка українських заробітчан у Польщі. За словами голови профспілки Юрія Карягіна, їх завдання — боротися зі зловживаннями польських роботодавців щодо умов та оплати праці.

Допомога чи контроль?

Останнім часом про захист прав українських трудових мігрантів заговорили і в українському уряді. Зокрема, багато говориться про необхідність легалізації заробітчан. Втім, самі мігранти до таких пропозицій ставляться з насторогою: багато хто вважає, що таким чином держава має намір просто привласнити частину їх доходів.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-polshchu-na-yabluka-yak-i-skilky-zaroblyayut-ukrayinci-v-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати