Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні боротимуться з “тіньовим” ринком зерна

В Україні боротимуться з “тіньовим” ринком зерна

На зустрічі були присутні перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк та заступник Міністра Олена Ковальова.

Зокрема, йшлося про врегулювання питання зернової логістики для забезпечення своєчасних та ритмічних поставок  зерна на зовнішні ринки. «Ми увійшли в фазу активного експорту з низкою питань, частина яких є складними: розподіл зерновозів, маршрутизація, а також обмеження для автомобільного транспорту на фоні уже традиційно високого обсягу поставок зерна на зовнішні ринки”, – зазначив Максим Мартинюк.

Він додав, що ці питання є міжвідомчим завданням на оптимізацію, рішенням якої є автоматичний, прозорий розподіл вагонів, забезпечення рівного доступу до транспортної інфраструктури, а в перспективі – розвиток річкової логістики та нарощування внутрішньої переробки.

Крім того, під час зустрічі  обговорювались питання системи державної підтримки на наступний рік, регулювання  в частині водокористування та утилізації упаковки і сірого ринку зерна. За словами першого заступника Міністра, оцінки його обсягу різняться в залежності від культури, і зараз є певні тенденції до «обілення» сектору, однак в ринковій державі з розвиненим АПК прийнятний рівень тіні може бути лише нульовим.

“Неприпустимо, коли компанії, що працюють прозоро і відкрито виявляються дискримінованими з боку чорних посередників, які діють в штучно сформованому кругообігу кеша”, – зауважив Максим Мартинюк.

З огляду на велику кількість гравців в сільському господарстві, забезпечення контролю вимагатиме громіздкого і затратного адміністрування, тому розв’язання проблеми треба шукати в найбільш вразливій ланці діяльності чорних виробників зерна – поставках на експорт або загалом в змінах правил гри в АПК. Зараз в Мінагрополітики прораховуються  різні сценарії та їх можливий економічний ефект, щоб знайти модель, яка унеможливить існування альтернативних правил гри для деяких учасників ринку.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-borotymutsya-z-tinovym-rynkom-zerna
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати