Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні дефіцит потужностей зі зберігання зерна

В Україні дефіцит потужностей зі зберігання зерна

Про це повідомив завідуючий відділом інвестицій ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Кисіль  в інтерв’ю, «АгроПерспектива», пише agravery.com.

«Незважаючи на те, що галузь розвивається ― за останні 10 років ємність зерносховищ збільшилася на 10-12 млн тонн, ― попит перевищує пропозицію. Досить багато сільськогосподарських товаровиробників, перш за все мова йде про малий і середній бізнес, потребують елеваторів для зберігання власного врожаю перед продажем його великим трейдерам», ― зазначив Кисіль.

За його словами, дефіцит потужностей зі зберігання зерна спостерігається в усіх регіонах.

«Найменш забезпеченими є чотири області. Зокрема, елеватори в Донецькій області покривають лише 24,3% від загальної потреби регіону, Закарпатській ― 25,9%, Івано-Франківській ― 27,2%, Львівській ― 30,1%», ― зауважив експерт.

Він додав, що найбільш благополучна ситуація щодо співвідношення обсягу виробництва зерна ― ємності зерносховищ в Одеській області ― 69,3% з урахуванням коефіцієнта обороту 1,2, Житомирській ― 65,2%, Миколаївській ― 63,9%, Полтавській ― 60,6% і Херсонській ― 57,9%.

«Ще одна проблема – старі елеватори, які працюють неефективно, де в принципі проблематично якісно зберігати зерно. Через неправильне зберігання зерна втрати становлять близько 15% врожаю. Старі зерносховища більш енерговитратні, через що ціни на їхні послуги вище не менш ніж на 10% в порівнянні з сучасними», ― наголосив Кисіль.

Крім того, за його словами, через застаріле обладнання збільшується час на завантаження і розвантаження вагонів-зерновозів. В результаті цього виникають додаткові витрати і з’являються ризики втрат.

«В Україні зараз тільки чверть елеваторів сучасні, з повним технологічним циклом і можливістю відвантаження до 5 тис. тонн на добу», ― сказав експерт.

«Ми як інститут для вирішення цих проблем пропонуємо стимулювати розвиток сільськогосподарської інфраструктури, в тому числі щодо збільшення сучасних потужностей для зберігання зерна і поліпшенню логістики, а також надавати державну підтримку малих і середніх виробників для будівництва елеваторів на основі кооперації», ― підсумував він

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-deficyt-potuzhnostej-zi-zberihannya-zerna
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати