Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні дорожчають зернові та соняшник

В Україні дорожчають зернові та соняшник

Про це свідчать дані про ціни на основні визи зернових та олійних станом на 11 січня 2018 р., опубліковані «Аграрним союзом України», пише agroportal.ua.

Так, на умовах поставки EXW-елеватор продовольча пшениця за досліджуваний період прибавила 50 грн/т, фуражна 100-150 грн/т, на СРТ-порт продовольча пшениця збільшилась на 50 грн/т, фуражна на 50-100 грн/т, експортні ж ціни також прибавили 1-2$/т на пшеницю 2 класу, +1$/т на 3 клас та 3-4$/т на фуражну пшеницю. Як на внутрішньому так і на зовнішньому пшеничному ринку присутній високий попит, особливо на фуражну пшеницю. Це відповідно підтримує ріст цін, враховуючи те, що фермери поки що не охоче реалізують зернову. На підтримку пшеничних цін також суттєво вплинула девальвація гривні. На поточному тижні, як очікують експерти, на ринку української пшениці за підтримки зовнішнього та валютного ринку переважатимуть зростаючі тенденції.

Також відбулось розстання цін на внутрішньому ринку ячменю. Так, на 50-150 грн/т зросли ціни на умовах поставки EXW-елеватор та на 50 грн/т збільшились ціни на СРТ-порт. Ціни на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) просіли на 1$/т. Оскільки торгівля залишається малоактивною, основним чинником росту цін виступило послаблення гривні.

На ринку кукурудзи ціни помітно прибавили. Так, на умовах EXW-елеватор ціни збільшились на 150 грн/т, на СРТ-порт на 150-170 грн/т, на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) ціни прибавили 4$/т.  На ріст кукурудзяних цін вплинуло відновлення попиту як внутрішньо так і зовнішньо орієнтовних компаній, пропозиції від аграріїв залишаються на низькому рівні, а гривня продовжує своє знецінення. На поточному тижні експерти очікують збереження високого попиту, що підтримає ріст цін.

За останні тижні на ринку соняшника також ціни зросли. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-завод ціни прибавили по 100 грн/т.  Головним чином на ріст цін вплинув валютний фактор, а саме зниження курсу гривні відносно долару. Також поступово повертаються зі свят закупівельні компанії, що збільшує попит на олійну. Пропозиції на ринок поступають доволі стримано. На ринку соняшникової олії ціни коливались під тиском зовнішніх суміжних ринків. Так, на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) ціни на олію змінились різнопланово, на 2$/т просіла нижня цінова межа та на 2$/т збільшилась верхня поставка лютий-березень.

На внутрішньому ринку ріпаку за тиждень цінових змін не відбулось, експортні ціни збільшились на 13$/т під впливом зовнішніх тенденцій. Торгівля в країні залишається на низькому рівні.

На внутрішньому ринку сої також змін не відбулось. Така ситуація першочергово пояснюється тривалими новорічними святами. На експортному ринку під впливом світових тенденцій, по-більшості, переважали знижувальні тенденції, на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) +1 — -2$/т поставка в лютому. На поточному тижні очікується відновлення росту цін на сою, завдяки відновленню попиту та знецінення гривні (подекуди курс гривні перевищував помітку 28,50).

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-dorozhchayut-zernovi-ta-sonyashnyk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати