В Україні корів все менше, а якісного молока стає більше

В Україні корів все менше, а якісного молока стає більше

Такої думки Яна Музиченко, аналітик Асоціації виробників молока, пише agroday.com.ua.

Експерт розповіла, що станом на перше серпня поголів’я корів в Україні складало 2,03 млн голів, що на 3% менше, ніж у минулому році. При цьому позитивним фактором є те, що поголів’я у промислових виробників практично не скорочується. За аналізований період зменшення склало лише 0,9%, що можна списати на вибракування непродуктивного стада.

«Це говорить про те, що складний період для молочної галузі добігає кінця і дає сподівання на подальший розвиток», — говорить Музиченко.

За її словами, з ринку йдуть невеликі неприбуткові господарства, для яких раніше ведення молочного бізнесу було соціальним проектом. Вони не рахували ні собівартості, ні ціни, а тому не змогли справитися зі складнощами, які навалилися на сектор.

За минулий рік їх поменшало на 21% і станом на кінець 2017-го налічувалося 1945 (з поголів’ям від 10 корів).

Музиченко розповідає, що за 7 місяців 2018 року в Україні було отримано 6 млн т молока (або -2% до минулого року). З цього обсягу 1,7 млн т забезпечили промислові господарства (+1%). У господарствах населення виробництво скоротилося на 3,5%.

При цьому на переробку молока від населення надходить дедалі менше. Заводи в ньому не зацікавлені. Вони мають пристосовуватися до європейських стандартів, а якість молочної сировини від населення залишає бажати кращого.

З року в рік в Україні говорять про заборону приймання молока від населення, але дату постійно відстрочують. У цьому році спочатку говорили про 2019-й, потім перенесли на 2022-й.

Але аналітик констатує, що надходження такого молока на переробку скорочується. Якщо, за різними оцінками, в Україні виробляється за рік близько 8-10 млн т молока, то лише 40% його надходить на молочні заводи. І основний вал якраз забезпечують промислові підприємства. Господарства населення переважно продають молоко на базарах чи залишають для власного споживання.

Тим часом професійні виробники все більше покращують якість своєї продукції. Зокрема, за перше півріччя 2018 р. молока екстра ґатунку вони надоїли 21%. За той же період торік – лише 15,6%. Також більшає молока вищого ґатунку, нині його 38%.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-koriv-vse-menshe-a-yakisnoho-moloka-staye-bilshe
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати