Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні легально переробляють рибу лише 14% рибних підприємств

В Україні легально переробляють рибу лише 14% рибних підприємств

Найбільшими постачальниками риби до України є Норвегія, Ісландія і США. До слова, поставки дорогих форелі, лосося й тунця в Україну скорочуються останні три роки. Українці їдять дешеву рибу: мойву, скумбрію, хек, минтай. Останнім часом налягають на оселедець. Приміром, торік його імпорт виріс на 43%.  

Загалом через відсутність сертифіката походження – державного документа, який би підтверджував легальність рибного продукту, в Україну завозять рибу невідомого походження й поганої якості.

«В Україні рибний ринок перетворився на смітник, – зазначає Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України, передає Gazeta.ua. – Експерти Європейського Фонду підтримки реформ в Україні розробили законопроект щодо введення сертифіката походження. Але він стосується лише вітчизняної риби».

Контроль під час ввезення риби неналежний, каже Чистяков. Єдина електронна система, яка б взаємодіяла з європейською системою простежуваності риби – відсутня.

Легальною переробкою риби в Україні займаються лише 20 великих підприємств. Усього в країні працює близько 140 подібних компаній.

«Решту – в’ялять, сушать, коптять приватні підприємці у себе на подвір’ї, серед курей і свиней, у повній антисанітарії», – одностайний Чистяков.

Нині українці вживають лише 15% української риби. За роки незалежності її вилов скоротився майже у 13 разів. Нині на одного вітчизняного споживача припадає 9 кг риби на рік, тоді як у 1991 році цифра сягала 24 кг. В європейських країнах їдять 20-30 кг риби на рік, у Японії – 70.

Джерело: agroday.com.ua

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-lehalno-pereroblyayut-rybu-lyshe-14-rybnyh-pidpryyemstv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати