Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні лише третина не ГМО-сої, а має бути вся

В Україні лише третина не ГМО-сої, а має бути вся

Про це повідомила Оксана Просоленко, директор офіційного представництва асоціації «Дунайська соя» в Україні, передає Latifundist.

На думку експерта, темпи розвитку виробництва і споживання сої в ЄС будуть створювати додатковий попит в Україні на цю культуру. «Коли виникають нові ринки і відкриваються нові ніші, з’являється та додана вартість, за яку ми всі так відчайдушно боремося», — зазначила Просоленко.

За оцінками асоціації, в світі вирощується близько 14% не ГМ-сої від загального обсягу виробництва. В Україні цей показник складає 30%.

Близько 8,8 млн т не ГМ-сої споживають в Європі. У найближчі кілька років ніша поставок не ГМ-сої оцінюється в розмірі 7,5 млн т, що відкриває можливості для України.

Крім того, Європа споживає близько 31 млн т соєвого шроту, з яких власний обсяг переробки складає 12 млн т сої. Найбільше сої для переробки та виробництва шроту постачається з Аргентини і Бразилії.

Експерт зазначає, що Європа стурбована ситуацією на ринку, так як європейці не хочуть споживати ГМО-продукцію, а також продукти тваринництва, якщо в складі кормів було присутнє ГМО. Європейці хочуть споживати продукт, вироблений в зоні континентальної Європи. У зв’язку з цим вона шукає нові ринки, щоб компенсувати, або замінити обсяги продукції, що постачається з Південної Америки.

Відзначимо, що Україна є лідером з виробництва сої в Європі з часткою 45%. Однак за показниками врожайності відстає від інших європейських країн. За даними асоціації «Дунайська соя», врожайність сої в Україні в середньому за останні п’ять років становила 2,1 т/га. Найвища врожайність сої серед європейських виробників спостерігається у Словенії (3,47 т/га), Італії (3,15 т/га) і у Франції (2,77 т/га).

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-lyshe-tretyna-ne-hmo-soyi-a-maye-buty-vsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати