Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні набудуть чинності нові правила забою та продажу м’яса

В Україні набудуть чинності нові правила забою та продажу м’яса

Про те, як це буде відбуватися, розповів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю БизнесЦензор.

Нововведення диктує закон “Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів”. У травні 2017 року народні депутати внесли поправку, яка посилює правила забою.

Так, з квітня 2018 року починається частковий перехід на “централізований” забій тварин шляхом зменшення кількості забитих тварин на бойні (подворно) в день. З 1 січня 2025 продукти, отримані в результаті забою не на бойні, планують використовувати виключно для власного споживання або реалізації на ринку в межах 50 кілометрів від місця забою.

На сьогоднішній день в Україні близько 400 боєнь. Географія розташування різна. У деяких випадках максимальний радіус 20 км. Лапа зазначає, що поки мова йде про обмеження кількості “дворового” забою.

“Раніше можна було забивати три голови в день, а тепер три голови в тиждень. Якщо порахувати по три голови в тиждень, то це 150 голів в рік. Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який повинен працювати за правилами “, – вважає глава служби.

Що стосується повної заборони подвірного забою, то поки це тільки законодавча пропозиція.

“Я читав у багатьох ЗМІ, що буде заборона продавати домашнє м’ясо”. Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити і потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися у відповідності з вимогами, які існують у всіх цивілізованих країнах”, – вважає чиновник.

За підрахунками Держпродспоживслужби, в середньому 70-80% продукції, яка продається на ринках – це перекупники, які їздять по селах і збирають тварин.

“Немає великої проблеми потім заїхати і забити на бойні. Якщо забиваєш собі, родині, то будь ласка. Не виносиш на ринок – немає проблем. Але коли говоримо про елементи бізнесу, то все повинно бути більш легалізовано. Нецивілізований забій – серйозна загроза для епізоотичної ситуації”, – підсумував Володимир Лапа.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-nabudut-chynnosti-novi-pravyla-zaboyu-ta-prodazhu-myasa
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати