Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні назвали найдинамічнішу галузь АПК

В Україні назвали найдинамічнішу галузь АПК

Про це розповів керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв, пише propozitsiya.com.

Експерт пояснив: причиною такого зростання стало те, що ці культури на даний момент найменш ризиковані. Адже на них існує стабільний (поки що) високий попит на європейському ринку (щоправда, переважно в замороженому вигляді). «На експортних ринках ми поки що маємо  конкурентну перевагу в вигляді дешевої робочої сили, бо комбайнове збирання ще не дає такої якості м’яких ягід, як ручне», – пояснює керівник проекту «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман.

Тож завдяки попиту на європейському ринку Україна змогла в 2017 р. експортувати рекордні обсяги суниці та черешні. Щоправда, для цього вітчизняним виробникам довелося перебудувати свої технології й свою роботу. «Насадження нових черешневих садів за новими технологіями дає змогу виростити ягоду, яка може знайти попит у будь-якій країні світу, а не лише в Росії, як було з українською черешнею донедавна», – говорить О. Хорєв. Тож він вважає, що збільшення площі садів і впровадження новітніх технологій забезпечать подальше зростання експорту черешні.

Стрімко зростає і експорт замороженої малини, який став можливим завдяки тому, що в останні роки цю культуру насадило дуже багато дрібних господарств. І, попри зниження цін у минулому році, Олександр Хорєв вважає, що ці господарі поки що не прогадали.

Однак найближчим часом вступлять у повне плодоношення нові насадження цієї ягоди. О. Хорєв вважає, що це змусить виробників ягід думати на перспективу: ще перед посадкою замислюватись над тим, куди і в якому вигляді вони продаватимуть ягоду. Тому зростає пропозиція органічної ягоди одночасно зі збільшенням кількості органічних господарств, а також нішевих ягідних культур – попит на таку ягоду ще довго не спадатиме.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-nazvaly-najdynamichnishu-haluz-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати