Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні не вдасться заборонити пальмову олію при виробництві молочки

В Україні не вдасться заборонити пальмову олію при виробництві молочки

Таку думку висловила керівник відділу тестувань науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз “ТЕСТ” Ніна Кільдій, пише УНН.

“У нас ситуація така, якщо ми не можемо виконати вимоги одного закону, ми починаємо придумувати і вписувати вимоги до іншого закону. І, на жаль, виходить так, що боротьба з порушеннями часто закінчується саме на папері. Тому що приймаються правильні, в загальному -то, вимоги, тому що в молочних продуктах традиційного асортименту і не повинно бути рослинних жирів, в тому числі і пальмової олії. У законі про молоко так і було написано, там уже була заборона на використання будь-яких немолочних жирів. Не має значення, пальмова олія, кокосове масло, маргарин, будь-який інший замінник, це і так було вже заборонено”, — прокоментувала вона.

Н.Кільдій зазначила, що контроль виробництва українських молочних продуктів в Україні здійснюється Держспоживслужбою і низкою громадських організацій, в тому числі і НДЦ НСЕ “Тест”. Порушення трапляються дуже часто, додала вона.

“Якщо говорити, наприклад, про вершкове масло, яке є жирним продуктом, там високий вміст жиру спочатку, і там є великий економічний інтерес фальсифікувати цей продукт, там частка підробленого масла становить 60%. В інших продуктів харчування це може бути і 30%. тобто це дійсно дуже високий відсоток фальсифікації молочних продуктів”, — розповіла Н.Кільдій.

У категорії молочних товарів найчастіше підробляють вершкове масло, уточнила експерт.

“Масло — це заміна жиру. Тобто, молочний жир замінюють якимось іншим жиром, дешевшим. Чим продукт сам по собі жирніший, тим більше виробник може заощадити. Жирність молока — 2,5%, сметани — близько 20%, вершкове масло — це вже 72,5%. тобто, звичайно, чим жирніше продукт, тим чисто економічно доцільніше для недобросовісних виробників робити фальсифікат”, — пояснила вона.

Н.Кільдій додала, що на сьогодні вітчизняний виробник не захищений від покупки фальсифікату. При чому, мова йде як про товари внутрішнього виробництва, так і зарубіжних.

За словами народного депутата Сергія Тригубенка, протягом сезону 2017/18 Україна наростила імпорт пальмової олії до небачених раніше обсягів.

Зокрема було імпортовано близько 78 тис. тонн пальмової олії, що є найбільшим показником за останні сім сезонів.

“За фактом дворазове збільшення кількості пальмової олії на українському ринку, щонайменше, свідчить про значне погіршення якості молочної та кондитерської продукції. Також таке стрімке зростання показників імпорту „пальми“ я вважаю і наслідком дії мораторію на перевірки. Тому сукупність таких чинників, як відсутність контролю, зростання курсу долара і бідність споживача „спонукають“ виробника шукати шляхи здешевлення готової продукції”, — заявив він.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ne-vdastsya-zaboronyty-palmovu-oliyu-pry-vyrobnyctvi-molochky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати