В Україні не вистачає якісного яблука

В Україні не вистачає якісного яблука

Приблизно так виглядає ситуація на ринку яблук в Україні в першій половині весни. Як вже повідомляли в департаменті «Аналітика» ОРСП «Шувар», останні три сезони в Україні спостерігалась чітка тенденція до зміщення сезону реалізації яблук на весняний період.

За березень та квітень через майданчик для торгівлі з автомобілів «Шувару» продається більше яблук, ніж за всі три місяці осені. Фахівці пов’язують цей факт із бажанням фермерів таки дочекатися кращої ціни, тому більшість великих господарств тримають врожай на зберіганні якомога довше. Але навесні витрати на зберігання суттєво зростають, до того ж, фермери потребують грошей для підготовки садів до нового сезону. Відповідно, сховища відкриваються і на ринку одразу стає більше яблука.

Поточний сезон не став виключенням, хоча, стримані в цьому сезоні обсяги яблука в сховищах особливо не вплинули на ринкову ситуацію, з жовтня по березень, включно, пропозиція яблука була доволі великою, тому ціни на гуртових ринках України були зафіксовані приблизно на одному і тому ж рівні – 3-10 грн/кг (0,09-0,33 EUR/кг), в залежності від якості продукції. Зрушити ціни не допоміг навіть експорт.

З липня по березень Україна продала на зовні понад 48 тис. тонн яблука, суттєво  розширивши, при цьому, географію поставок за рахунок країн ЄС, Азії та Близького Сходу. Зовнішні продажі українського яблука зросли в 1,5 рази порівняно до минулого року, але на фоні 1,2 млн. тонн внутрішнього врожаю таке досягнення виглядає майже непомітним. До того ж, вже у березні обсяги експорту почали знижуватися, натомість, поступово почав збільшуватись імпорт, що досить дивно виглядає в умовах надлишкової пропозиції яблука місцевого виробництва.

«Зменшення експорту та збільшення імпорту говорить про те, що в Україні не вистачає дійсно якісного яблука. Роздрібним мережам і дрібним магазинам зручніше працювати із відкаліброваною та упакованою продукцією, формат роботи із «банановими ящиками» вже підходить далеко не всім, про експорт в даному випадку взагалі не йдеться. Тому деякі покупці, які працюють виключно із продукцією преміальної якості, сьогодні використовують бізнес-стосунки з іноземними постачальниками, які були напрацьовані в попередні роки. Звичайно це недозароблені гроші українських виробників»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник проекту «Інфо-Шувар».

В поточному сезоні Україна імпортувала трохи більше 2,1 тис. тонн яблука, в порівнянні з тим самим періодом минулого сезону обсяг імпорту зменшився в 2 рази. Тим не менш, починаючи з лютого, імпорт яблука в Україну зростає, в березні він навіть подвоївся в порівнянні з лютим. Скорочення пропозиції якісного яблука відчув і внутрішній ринок в кінці березня, завдяки цьому, за перший тиждень квітня середня ціна на більшість сортів яблук підросла, в середньому,  на 15-18 % до 5-7 грн/кг (0,17-0,23 EUR/кг).

Як вже повідомлялось, від початку сезону і до квітня в сегменті дешевого неякісного яблука спостерігалися постійні коливання цін від 2,5-до 3,5 грн/кг (0,08-0,12 EUR/кг), тоді як ціни на якісне яблуко тримались стабільно в діапазоні 7-10 грн/кг (0,23-0,33 EUR/кг). Сьогодні на майданчику ОРСП “Шувар” у Львові сформувались наступні ціни на ТОП-5 сортів яблук : Айдаред 4-5 грн/кг (0,13-0,17 EUR/кг), Голден 5-10 грн/кг (0,17-0,33 EUR/кг), Ліголь 5-7 грн/кг (0,17-0,23 EUR/кг), Чемпіон 5-8 грн/кг (0,17-0,27 EUR/кг),Фуджі 5-9 грн/кг (0,17-0,3 EUR/кг).

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ne-vystachaye-yakisnoho-yabluka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати