Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні незабаром вирощуватимуть фізаліс та гранат

В Україні незабаром вирощуватимуть фізаліс та гранат

Поряд з традиційними для України черешнями, вишнями, яблунями, суницями та малиною цілком можуть з’явитися насадження хурми, зізіфусу, гранату, фізалісу, азиміни, пепіно та іншої екзотики, пише agroday.com.ua.

Про це заявив Михайло Федорчук, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету, повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

За його словами, через глобальне потепління, традиційні для наших агровиробників зернові культури, особливо у південних областях, «горять». Тому дрібні фермери змушені уже сьогодні шукати альтернативи. За дотримання технології на землях Одеської, Миколаївської та Херсонської областей вже зараз можна вирощувати культури притаманні для Грузії, Туреччини, Франції, Італії чи країн Середньої Азії.

«За останні 20 років середньорічна температура повітря зросла на 0,8°С, а кліматичні зони змістилися на 250 км з півдня на північ. На Одещині культивують актинідію, на Херсонщині закладають оливкові плантації. Сума ефективних температур зросла і у нас можна вирощувати кишмишні сорти винограду. Тим більше, що є необхідна сортова база», – говорить Федорчук.

Аграрії, що спеціалізують на томатах, цілком можуть культивувати фізаліс. Агротехнологія для обох культур однакова. Фізаліс невибагливий та не потребує рясного поливу. Його урожайність перевищує урожайність томатів і становить близько 13 т/га. Плоди фізалісу використовують для виготовлення кондитерських виробів та лимонної кислоти.

Не надто відрізняється за технологією обробітку від однорічних пасльонових культур і пепіно або динна груша. Його можна вирощувати у теплицях або зберігати вкорінені живці у приміщенні протягом зими, у лютому-березні отримувати розсаду, а пізніше – переносити її у відкритий ґрунт.

Також у південних регіонах України можна успішно вирощувати зізіфус або китайський фінік, унабі. Оскільки цвіте він доволі пізно, йому не загрожують травневі заморозки. Нашим агровиробникам слід звернути увагу на сорти з великими плодами, оскільки вони матимуть низький вміст танінів.

Крім того, Україна має великий потенціал до вирощування горіхів. Зараз спостерігається неабияка популярність закладки фундукових садів і вже є виробники, які експортують фісташки.

За словами Олександра Балабака, завідувача відділу репродуктивної біології рослин та впровадження, к. с.-г. наук Національного дендрологічного парку «Софіївка» НААН України, зараз фундукові сади займають близько 5 тис. га. Бізнесмени, що закуповують саджанці за кордоном, не звертають уваги на характеристики сорту, однак науковець радить для українського півдня сорти Черкеський-2, Трапезунд та Дар Павленка. І, звісно, не нехтувати крапельним зрошенням.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-nezabarom-vyroshchuvatymut-fizalis-ta-hranat
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати