Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні очікується суттєве зниження ціни на томат

В Україні очікується суттєве зниження ціни на томат

Саме такий сценарій розвитку подій прогнозують учасники ринку, з огляду на досвід попередніх років та особливості поточного сезону. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Зниження ціни на помідор на початку серпня – це досить стандартна ситуація, але в цьому сезоні падіння буде більш відчутним, бо, станом на другу половину липня, ціни на український томат досі тримаються на рекордно високому рівні.

«Станом на кінець липня  в Україні справжній дефіцит помідорів. Головною причино цього  стала затримка дозрівання томатів у відкритому ґрунті, тому сьогодні тепличні господарства навіть не справляються з попитом  внутрішнього ринку. Відвантаження на експорт досить обмежені, ціни на нашу продукцію не завжди «прохідні», тому  експортувати томат ми можемо лише епізодично до Білорусі», –розповідає Людмила Налбат,  комерційний директор ТД «Калинівка».

За її даними, сьогодні великі українські теплиці відвантажують стандартний червоний томат в українські роздрібні мережі по 20-23 грн/кг (0,66-0,76 EUR/кг), по такій самій ціні відбувається експорт до Білорусі. Дрібні тепличні господарства пропонують томат трохи дешевше, по 14-16 грн/кг  (0,47-0,53 EUR/кг), в тім і такий рівень цін є  рекордно високим для поточного періоду.

«Саме через високі ціни, поки що ми не можемо розраховувати на системний експорт томатів навіть до Білорусі. Тим більш, сьогодні в Україні дуже мало томату екстра класу, який потенційно міг би експортуватись до країн ЄС.  До речі, в сусідній Польщі, сьогодні томат коштує навіть дешевше, ніж в Україні” – повідомила експерт.

Вже за тиждень на внутрішньому ринку очікується суттєве збільшення пропозиції ґрунтових томатів. Тому, за оцінками учасників ринку, ціна може протягом наступних 7-10 днів одразу впасти в 2-2,5 рази і навіть більше.

За даними «Інфо-Шувар», перші партії ґрунтових томатів з’явились на ринку України ще тиждень тому, з того моменту, ціни на них вже знизились на третину, сьогодні фермери декларують продажі по 7-9 грн/кг (0,23-0,3 EUR/кг).  Зазвичай, протягом першого тижня серпня ціни на продукцію в Україні знижуються ще на 30-50%.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ochikuyetsya-suttyeve-znyzhennya-ciny-na-tomat
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати