Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні очікують перевиробництво овочів

В Україні очікують перевиробництво овочів

Про це розповів представник Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва Сергій Потапов Agroday.ua.

«У сезоні-2017 вперше за 6-7 років не було такого продукту, який би стрімко дешевшав. Натомість картопля, морква та буряк б’ють цінові рекорди. Вартість овочів борщового набору зросла на 50-300%. Томати та огірки з плівкових теплиць подорожчали вдвічі», — сказав він.

У поточному сезоні при врожайності цибулі 60 т/га її собівартість складала 1,48-1,63 грн залежно від гібриду та регіону вирощування. Відпускна ціна з поля — 3,5-3,8 грн, тобто більш як вдвоє вища.

За словами Потапова, маятник прибутковості овочевого бізнесу зазвичай спрацьовує кожні сім років. І ті, хто поступово накопичували виробничий досвід, в такі роки добре заробляють.

Після цінових рекордів фермери масово ринуться вирощувати овочі і в 2018 році Україна отримає перевиробництво. Це означає, що ціни на продукцію впадуть, а отже багато хто зазнає збитків.

«Торік головною причиною овочевого неврожаю стали погодні катаклізми навесні та восени: гради, ливні та заморозки. Той же “Грін Тім” втратив 87 тонн врожаю іспанського часнику — 480 га поля просто замерзло», — каже експерт.

За даними Мінагрополітики, у 2017 році Україна зібрала 8,7 млн тонн овочів відкритого грунту, і ще 560 тис. тонн — тепличних. Найбільше було зібрано помідорів (2,26 млн тонн), капусти (1,6 млн тонн) та цибулі (майже мільйон тонн).

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ochikuyut-perevyrobnyctvo-ovochiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати