Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні огірки дорожчають, помідори дешевшають

В Україні огірки дорожчають, помідори дешевшають

За даними «АПК-Інформ: овочі і фрукти», вже сьогодні українські комбінати пропонують цю продукцію в середньому на 22% дорожче, ніж тижнем раніше.

На даний момент господарства ведуть відвантаження огірка по 20-26 грн/кг (0,64-0,83 євро/кг) в залежності від регіону і якості, тоді як ще тиждень тому ціни на цю продукцію на українському ринку стартували від 15 грн/кг (0,48 євро/кг).

За словами гравців ринку, причиною зростання цін є досить обмежена пропозиція огірка, оскільки багато комбінатів вже завершили реалізацію продукції попереднього обігу, а вибірки в інших господарствах досить малооб’ємні. Компенсувати брак місцевої продукції продавці намагаються за рахунок імпортного огірка, насамперед з Туреччини. Однак поставки турецької продукції поки нестабільні і незначні, щоб вплинути на ринок.

Тим не менш, на даний момент ціни на український огірок формуються фактично в тому ж діапазоні, що і на початку листопада 2016 р.

А ось ціни на томати на українському ринку стрімко знижуються. За даними щоденного моніторингу «АПК-Інформ: овочі і фрукти», тільки з початку поточного тижня ця продукція подешевшала на 33-40%.

На даний момент тепличним комбінатам вдається відвантажувати томати не дорожче 15-18 грн / кг (0,48-0,57 євро / кг), тоді як ще тиждень тому ціни на цю продукцію стартували від 25 грн / кг (0,80 євро / кг).

Настільки різке зниження цін виробники пояснюють досить рясною пропозицією томата на ринку. При цьому значну частину цих обсягів становить некондиційна продукція, оскільки господарства активно зачищають теплиці. Крім того, в продаж надходить і томат із плівкових теплиць, що селяни готові відвантажувати від 8 грн / кг (0,26 євро / кг). Погіршує ситуацію і початок імпорту томата з Туреччини, проте поки постачання такої продукції досить обмежені.

У той же час, попит на томати на українському ринку невисокий, що також провокує стрімкий ціновий спад. Основним каналом збуту виступають місцеві роздрібні мережі. У той же час, експортери практично не проявляють зацікавленості в закупівлях.

Однак, незважаючи на різке здешевлення, сьогодні ціни на томат в Україні в середньому на 21% вище, ніж в перших числах листопада 2016 року. У той самий час, гравці ринку не виключають, що негативний ціновий тренд в даному сегменті збережеться і далі, з огляду на досить рясну пропозицію.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ohirky-dorozhchayut-pomidory-deshevshayut
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати